2022-05-24 05:31

Adrian Criț îi amenință pe șoferii STB care continuă greva: Riscă desfacerea contractului de muncă

 |  18:24
Adrian Criț îi amenință pe șoferii STB care continuă greva: Riscă desfacerea contractului de muncă

Directorul STB, Adrian Criț, le promite şoferilor şi vatmanilor care sâmbătă reintră pe traseu că dacă nu au comis fapte penale, cercetarea disciplinară în cazul lor nu va produce efecte. În schimb, cei care continuă greva riscă desfacerea contractului de muncă, a avertizat directorul STB după o ședință a Consiliului de Administrație al companiei.

„Daca greva va continua, angajații nu vor mai beneficia de siguranța locului de muncă”, a spus Adrian Criț. Conform contractului colectiv de muncă, anagajatul care timp de trei zile nu își îndeplinește sarcinile de serviciu poate fi sancționat, inclusiv cu desfacerea contractului de muncă.

Consiliul de Administrație al STB a luat sâmbătă decizia ca angajații care intră imediat pe traseu să nu fie cercetați penal. În schimb cei ce nu își lasă colegii să iasă pe traseu sau cei care distrug mijloace de transport vor avea de suferit, a avertizat directorul.

Consiliul de Administrație al STB a estimat pierderile societății din cele trei zile de grevă la 20 de milioane de lei. În aceste condiții, Adrian Criț spune că pagubele vor fi recuperate în instanță de la cei ce au provocat greva și că va fi efectuat și un audit extern. Protestul poate genera probleme financiare majore pentru companie, a avertizat directorul STB.

„Din păcate, bucureşteanul a fost privat de mobilitate, de serviciul de transport public. Bucureşteanul trebuie să poată să călătorească la locul de muncă, la şcoală, la spital, în parcuri, astfel încât să-şi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii. Aceste pagube produse societăţii vor fi recuperate în instanţă de la cei care au provocat această grevă ilegală. O evaluare completă o vom avea după ce rapid vom avea un audit economic extern, astfel încât cu transparenţă bucureştenii să ştie cum le sunt cheltuite fondurile şi unde sunt pierderile”, a declarat Adrian Criţ.

Angajații STB sunt de trei zile în grevă, solicitând demisia directorului general al societății și creșteri salariale. Greva a fost declarată ilegală în instanță.

Directorul STB a transmis că în conformitate cu Codul muncii, coroborat cu Contractul colectiv de muncă, având în vedere această situaţie de criză, Consiliul de Administraţie „şi-a asumat că poate dispune ca pentru conducătorii de vehicule care intră pe traseu începând cu data de azi cercetarea disciplinară în conformitate cu Regulamentul Intern să nu producă efecte” în condiţiile în care nu există fapte de natură penală.

„De asemenea, doresc să precizez că la ultimele analize şi luând în considerare informaţiile din zona publică, orice angajat care îngrădeşte dreptul unui şofer să iasă pe traseu va fi cercetat şi acest lucru va fi comunicat organelor de anchetă. În condiţiile în care această grevă va continua, angajaţii nu vor mai beneficia de siguranţa locului de muncă”, a adăugat Adrian Criţ.

Întrebat ce sancţiuni riscă cei care continuă greva, directorul STB a răspuns că Regulamentul Intern prevede că pentru trei zile consecutive în care angajatul nu e prezent la locul de muncă, angajatului i se poate desface contractul individual de muncă. „Cei care sunt blocaţi sunt rugaţi să sesizeze la 112 toate probleme existente. Suntem, conştienţi că marea majoritate a angajaţilor au fost manipulaţi de către liderii sindicatului reprezentativ, suntem conştienţi de influenţa nefastă pe care acest sindicat a avut-o în cadrul societăţii noastre şi tocmai de aceea fac apel la conducătorii de vehicule să iasă pe traseu”, a transmis Adrian Criţ.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat sâmbătă că pune la dispoziţia şoferilor şi vatmanilor din STB un număr de telefon la care aceştia pot apela dacă sunt ameninţaţi sau agresaţi, fiind împiedicaţi de către reprezentanţi ai sindicatului să iasă pe traseu. „Am făcut un număr unic 0800800868 pentru toți acei șoferi și vatmani care vor să iasă la muncă și sunt amenințați. Contactul cu acest număr păstrează confidențialitatea, dar poliția intervine imediat. Promit ajutor juridic pentru orice persoane care se teme de acțiuni viitoare ale sindicatului. Cine se teme de sindicat va avea sprijin juridic”, a afirmat primarul.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE