2024-04-25 22:24

Acțiune de curățare a Deltei: Peste 1000 de saci de cu deșeuri au fost strânși de voluntari

 |  11:57
Acțiune de curățare a Deltei: Peste 1000 de saci de cu deșeuri au fost strânși de voluntari

Voluntarii care au participat la acţiunile de igienizare din cadrul proiectului "Deltă curată. Comunitate responsabilă" au strâns peste 1.000 de saci cu deşeuri, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei 37, care anunţă şi o nouă acţiune, ca un preambul al Zilei Naţionale a României.

Noua acţiune va avea loc luni, pe malurile canalului Dunavăţ, între canalul Lipoveni şi braţul Sfântu Gheorghe, iar la eveniment şi-au anunţat participarea localnici, reprezentanţi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi ai Romsilva.

"Campania este organizată ca un preambul al Zilei Naţionale a României pe care comunitatea noastră o onorează într-un mod mai puţin festiv, dar cu spirit civic şi preocupare pentru acest loc care ne oferă atât de multe, în fiecare zi. Campania marchează totodată încheierea proiectului Deltă curată. Comunitate responsabilă, coordonat de Asociaţia 37, alături de Seneca Ecologos şi Şcoala Gimnazială din Murighiol, în parteneriat cu Primăria Murighiol şi ARBDD, în cadrul programului Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România", se arată în sursa amintită.

Acţiunile de igienizare desfăşurate în cele şase luni au avut ca destinaţie malurile canalului Dunavăţ, zonă în care ajung cei mai mulţi turişti-pescari şi, în consecinţă, în lipsa unor panouri informative şi a unor pubele, aici se adună frecvent cantităţi mari de deşeuri.

"În cele cinci activităţi lunare de igienizare la care au participat atât săteni din Dunavăţu de Jos, turişti cazaţi în pensiunile de aici, elevi ai Şcolii Gimnaziale din Murighiol, experţii implicaţi în proiect, reprezentanţi ai ARBDD, am strâns peste 1.000 de saci de peturi, doze şi sticle de bere precum şi alte obiecte de uz personal", se mai specifică în comunicatul de presă.

În timpul proiectului, au fost manufacturate trei pubele de tip trash art, realizate din materiale reciclate şi din trestie, pentru a prelua în trei puncte cheie ale satului cantitatea mare de deşeuri din timpul sezonului turistic. Serviciul de salubritate al Primăriei Murighiol, prin parteneriatul semnat, a asigurat golirea periodică a acestora precum şi preluarea sacilor adunaţi de către voluntari.

Latura educaţională a proiectului "Deltă curată. Comunitate responsabilă" a constat în sesiuni de discuţii cu specialişti în reciclare şi specii invazive ce au urmat campaniilor de igienizare, dar mai ales în activităţi desfăşurate la Şcoala Gimnazială Murighiol în timpul Taberei de vară.

În cadrul proiectului, au avut loc sesiuni de formare a profesorilor în ceea ce priveşte integrarea subiectelor de ecologie în actul educaţional, dar şi un atelier artistic susţinut la distanţă de către artistul vizual Dan Perjovschi, soldat cu un exerciţiu artistic pentru pregătirea muralului compus din lucrările elevilor şi ale acestuia.

De asemenea, în şcoală a fost amenajat Punctul Verde - bibliotecă de resurse de mediu şi punct de informare pentru elevi, viitorii protectori ai deltei, primul de acest fel dintr-o şcoală din România. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-11-25



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE