2024-04-23 18:09

Achiziția de către România a unui Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, în procedură de aprobare în Congresul SUA

 |  10:36
Achiziția de către România a unui Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, în procedură de aprobare în Congresul SUA

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale (MApN) salută finalizarea de către Departamentul de Stat al SUA a procesului de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziţionării Sistemului de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă - SIML şi notificării, în acest sens, a Congresului SUA, conform procedurilor standard americane.

"Pentru îndeplinirea misiunilor la standarde adaptate provocărilor actuale, Forţele Navale au nevoie de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, interoperabil cu celelalte sisteme care urmează să intre în dotarea forţelor navale şi cu cele din dotarea altor state membre ale NATO. Conform cerinţelor Forţelor Navale, parametrii SIML trebuie să permită îndeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafaţă adverse, dar şi de apărare a căilor de comunicaţii maritime proprii", informează MApN într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, la nivelul MApN, programul de înzestrare SIML a fost fundamentat prin parcurgerea tuturor etapelor prevăzute în sistemul integrat de management al achiziţiilor pentru apărare. În urma analizei documentelor de program, a reieşit că singurul sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă complet operaţional, modern, testat şi livrat către forţe armate din state NATO (Polonia), şi care se pliază cel mai bine pe cerinţele operaţionale, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM). Alte state ale căror forţe armate au în dotare racheta NSM (dar nu şi sistemul) sunt Germania, Norvegia, Statele Unite ale Americii şi Malaezia.

Prin proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului se propune aprobarea atribuirii de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales - FMS, pentru realizarea "Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă", aferentă programului de înzestrare SIML. Prin implementarea acestui program va fi asigurat, pe lângă sistemul propriu-zis, şi pachetul de suport logistic iniţial, instruirea militarilor privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazei de date privind parametrii tactici ai ţintelor, precizează ministerul.

Costurile programului de înzestrare "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă" (SIML), aşa cum sunt cuprinse în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 200 milioane euro, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie, aşa cum va fi stabilită prin lege de Parlament.

Achiziţia Sistemului de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă face parte din cele cinci programe de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României pentru care Parlamentul a transmis, în anul 2020, aprobarea prealabilă de iniţiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-10-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE