2024-04-25 02:54

VIDEO Legile Educației, APROBATE în Guvern. Ce se schimbă pentru elevi și profesori

 |  17:05
VIDEO Legile Educației, APROBATE în Guvern. Ce se schimbă pentru elevi și profesori

După ani de chin, avem legi ale învățământului! Ministrul Educației, Ligia Deca a anunțat aprobarea în Guvern a celor două legi ale Educației, precum și modificările pentru elevi și profesori.

”Îmi face o deosebită plăcere să anunț că cele două proiecte de legi, Legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior au fost adoptate în guvern, urmând să meargă în dezbatere parlamentară” a anunțat Ligia Deca.

Despre păstrarea examenului de admitere la liceu, pe lângă evaluarea naţională, Ministrul Educaţiei a declarat că este o fomulă care îmbină nevoia de potrivire cu profilul, cu ceea ce îţi alegi să faci pentru următorii 4 ani, cu nevoia de a asigura echitate în sistem. Ea a explicat că 60% din locurile pe profilurile unde a existat concureţă vor putea fi scoase în concurs şi pentru celelalte 40% se va putea concura exclusiv pe baza notelor de la evaluarea naţională, iar din aceste 40%, 10% vor fi acordate prioritar pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau pentru elevii romi.

”Această formulă pe care pachetul legislativ o include este o formulă la care am ajuns tocmai în urma feedback-ului primit de la actorii din educaţie, dacă vă aduceţi aminte, vara trecută, în dezbaterea publică, formula propusă a fost 90% din locurile scoase la concurs pentru profilurile unde exista concurenţă şi unde liceul îşi dorea, am ajuns la o formulă cu 60%. De ce?Tocmai în ideea în care dacă un copil are o zi proastă şi nu performează la examenul care i-ar aduce o potrivire mai bună cu profilul mai are şansa ca, pe baza notelor la evaluarea naţională, să aplice pentru profilul respectiv din acel liceu şi să mai aibă o şansă de a fi distribuit acolo”, a explicat ministrul.

Ligia Deca a precizat că este o fomulă care ”îmbină nevoia de potrivire cu profilul, cu ceea ce îţi alegi să faci pentru următorii patru ani din liceu cu nevoia de a asigura echitate în sistem”. ”Prima dată se va da evaluarea naţională, pentru toată lumea, urmând ca cei care doresc să poată merge la concursurile organizate numai acolo unde a existat concurenţă, pe acele profiluri şi unde liceul îşi doreşte să organizeze un astfel de concurs”, a mai spus ea.

Deca a menţionat că 60% din locurile pe profilurile unde a existat concureţă vor putea fi scoase în concurs şi pentru celelalte 40% se va putea concura exclusiv pe baza notelor de la evaluarea naţională, iar din aceste 40%, 10% vor fi acordate prioritar pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau pentru elevii romi”, a spus ea, conform News.ro.

Cât despre modificările ce-i privesc pe profesori, Ligia Deca a declarat că a fost scos din legi acel articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie, pentru că s-a agreat în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor, care a precedat şedinţa de Guvern, ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării.

”Este vorba de articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie, s-a agreat în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor, care a precedat şedinţa de Guvern, ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării”, a spus ministrul.

Deca a precizat că ”angajamentul politic există în continuare la nivelul coaliţiei ca debutanţii în învăţământ să plece de la salariul mediu pe economic, ca nivel minim pentru a fi stimulaţi şi pentru a avea cei mai buni profesori la clase”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-29

GALERIE MEDIA




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE