2024-04-25 22:53

ULTIMA ORĂ. Școlile se redeschid din 8 februarie pe baza celor TREI scenarii

 |  16:21
ULTIMA ORĂ. Școlile se redeschid din 8 februarie pe baza celor TREI scenarii

Decizie de ultimă oră la Cotroceni. Școlile se vor redeschide din 8 februarie, așa cum se vehicula pe surse încă din luna ianuarie. Decizia a fost luată în urmă cu puțin timp, anunță România TV.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, de la ora 15.00, cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru a decide despre redeschiderea școlilor în data de 8 februarie. La discuții au participat și medicii Raed Arafat și Adriana Pistol.

Participanţii au hotărât deschiderea şcolilor, pe baza rezultatelor înregistrate în ultima perioadă, referitoare la pandemia de COVID, transmite Antena 3, citând surse politice.

Astfel, ar urma să meargă fizic la şcoală copii din ciclul primar (clasele I - IV), cei din anii terminali (clasele VIII şi XII) precum şi cei de vârstă preşcolară - la creşe şi grădiniţe.

Anterior deciziei de marţi, autorităţile au precizat că, în funcţie rata de infectare în care se află localitatea, o anumită şcoală s-ar putea regăsi în scenariul verde - în care merg la şcoală elevii din toate clasele, în scenariul galben - în care merg la clasă elevii din anii terminali, cei de ciclu primar şi cei preşcolari sau în scenariul roşu, în care merg fizic la unităţile de învăţământ doar copiii de grădiniţă şi cei din ciclul primar.

Ministrul Educatiei a anunțat că orarul școlilor se va schimba pentru a putea avea loc și orele online pentru profesorii care nu pot veni fizic la școală.

Sorin Cîmpeanu a anunţat, de asemenea, evaluări epidemiologice săptămânale în perspectiva deschiderii şcolilor pe 8 februarie. În funcţie de cifre se va decide dacă orele continuă în clasă sau online. 

”Analiza epidemiologică de astăzi se va face nu doar din perspectivă cantitativă, evoluția ratei de infectare, numărul de infectări, se va face și din perspectiva calitativă. 

Evaluările vor fi făcute cu o cadență săptămânală, de încadrare într-un anumit scenariu: verde, galben sau roșu. Înțeleg de la colegii din sănătate că, pentru a pentru a certifica acest trend,  în creștere sau în scădere, e nevoie de o perioadă tampon de 72 de ore pentru ca eventuiale valori, la limită sau peste limită, limita de 1 sau peste 3 să poată fi certificate și să nu fie simple accidente", a precizat el.

Câmpeanu: Doar trei state europene ţin şcolile închise

Înaintea şedinţei de la Cotroceni, Câmpeanu se arăta favorabil deciziei de deschidere a şcolilor pentru cursurile prezenţiale. El a spus că datele analizate n-ar reprezenta o piedică în calea deciziei de deschidere a școlilor în format fizic.

Ministrul a reaminti că, în Uniunea Europeană, doar 3 state au decis să nu deschidă fizic, încă, unitățile de învățământ. Este vorba despre Germania, Danemarca și Portugalia.

Cine va face în continuare şcoală online

Anterior deciziei, ministrul Sorin Câmpeanu a precizat care sunt categoriile de elevi ce vor face şcoală online chiar şi în cazul deschiderii şcolilor:

Prima categorie: elevii care au vulnerabilități medicale; aceștia vor trebui să aibă asigurat procesul de învățare - predare online.

A doua categorie: elevii care prezintă simptome. Recomandarea ministrului Sănătății și Educației este aceea de a rămâne acasă și de a nu intra în colectivitate.

A treia categorie: elevi care au aparținători în familie cu vulnerabilități medicale.

A patra categorie: profesori cu vulnerabilități cronice, certificate de medicina muncii.

A cincea categorie: profesori care la rândul lor prezintă simptome.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-02-03



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE