2024-04-25 18:47

Tineri români de geniu, promovați de presa internațională

 |  11:23
Tineri români de geniu, promovați de presa internațională

Tinerii români de geniu sunt promovați de către presa străină dar aproape uitați de presa noastră. Primul dintre acești tineri este Timeea Petrescu, o copilă de numai 12 ani născută la Craiova, care cu un IQ de 162 de puncte (la IQ 140 ești considerat geniu) a fost acceptată în grupul restrâns ai celor mai deștepți oameni de pe planetă!

Timeea Petrescu trăieşte în prezent alături de părinţi la Londra și a fost acceptată de curând în organizaţia Mensa, a oamenilor cu un coeficient de inteligenţă foarte ridicat, obţinând 162 de puncte la testul IQ.

De la vârsta de 4 ani, când a început şi şcoala, fata trăieşte cu părinţii în Regatul Unit al Marii Britanii. Timeea a fost testată la şcoală, la Matehmatics & Sciences College Heathland, unde este în clasa a VII-a, iar părinţii au primit rezultatul testării în luna martie 2019.

Apoi cei trei liceeni Alexandru Radac, Daniel Marpozan și Codrin Muntean, toți din Sibiu, care au câștigat medalia de aur la secțiunea de Robotică a Olimpiadei Geniilor, concurs organizat de către Oswego State University of New York în 2019. Cei trei adolescenți au creat un revoluționar robot pompier menit să salveze oamenii dintr-un incendiu, fără să pună în pericol viață salvatorilor și un extrem de eficient sistem inteligent de economisire a energiei electrice în locuință.

Mai apoi elevul român Norbert Kereszteny, născut la Sighetu Marmației, care fapt uimitor în lumea universitară italiană, el, un român, a intrat primul dintre 60.000 de candidați la facultatea de medicină a Universității din Milano la examenul de anul trecut. Ambasadorul României în Italia E.S. George Bologan i-a înmânat „Diploma de Merit” studentului român din Italia care a obținut cel mai mare punctaj anul acesta la examenul de admitere la Medicină. La ceremonie a participat și consulul general de la Milano, iar în prezența acestuia ambasadorul României în Italia a elogiat activitatea tânărului student Norbert Kereszteny, în vârstă de 19 ani, precum și a tuturor românilor care contribuie la dezvoltarea societății care îi găzduiește și care devin astfel adevărați ambasadori ai României în străinătate.

Norbert Kereszteny locuiește în Italia de 13 ani, împreună cu părinții, care lucrează în sistemul medical din Italia.

Tânăra Mihaela Florea în vârstă de 18 ani, din Brăila, a câștigat Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2019, secțiunea Excel. La Campionatul Mondial din 2019 au participat cei mai talentați informaticieni de pe planetă.

Tânărul românul Stefan Pricopie, absolvent al Universității Manchester, a câștigat în 2019, la secțiunea Economie, unul dintre cele mai prestigioase premii de pe planetă: „Global Awards” - 2020, cunoscut ca și Premiul Nobel Junior. La competiție au participat peste 3.400 de persoane reprezentând 338 universități din peste 50 de țări. Tânărul a fost desemnat câștigător al premiilor acordate sub patronajul președintelui Irlandei datorită tezei sale de licență despre învățământul public și fenomenul „brain drain”.

Premiul a fost acordat în ziua de luni, 11 noiembrie. Lucrarea tânărului Pricopie tratează tematica extrem de importantă a învățământului public și a fenomenului de „brain drain”! Adică, se avansează soluții inovative pentru unul dintre cele mai criticate laturi ale educației, inclusiv în România: învățământul public. Juriul a apreciat că teza sa deschide noi perspective privitoare la metodele prin care poate fi adusă pe linia de plutire, prin învățământul public, educația generațiile viitoare.

Deși este o direcție de interes maxim pentru educația românească, nimeni de la noi nu s-a găsit interesat de ideile tânărului Pricopie... Asta cu toate că fenomenul „brain drain” („exodul de creiere”) analizat în amănunt în teza studentului român, reprezintă una dintre cele mai devastatoare realități cu care se confruntă România de trei decenii. Acest fenomen pustiitor pentru România are un răspuns și o rezolvare în această teză.

O altă tânără de excepție este și Alexa Tudose, elevă în ultimul an la Colegiul Național „I.L.Caragiale” din Ploiești. Ea a fost menționată în termeni elogioși în presa europeană aceasta cucerind, în septembrie 2019, medalia de aur la Balcaniada de Informatică. Este singura dată în istoria Balcaniadei când medalia de aur este cucerită de către o fată. La concurs au participat 52 tineri informaticieni, din 11 țări.

După şapte ani de muncă sub coordonarea unor foşti olimpici internaţionali din România, acum studenţi la Oxford, Alexa a surclasat 52 de competitori din 11 ţări participante la ediţia din septembrie 2019 a celui mai important concurs de Computer Science din sud-estul Europei.

Și Alexa Tudose ca și cei de mai sus, a ales să studieze în Occident, ea a decis să plece în Marea Britanie unde timp de șase ani va urma cursurile Universității din Oxford.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-12-04

Mai multe imagini:
Tineri români de geniu, promovați de presa internațională
zoom




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE