2020-12-05 16:59

Premierul Orban, noi detalii despre deschiderea ȘCOLILOR. Care sunt regulile

 |  23:11
Premierul Orban, noi detalii despre deschiderea ȘCOLILOR. Care sunt regulile

Premierul Ludovic Orban a venit cu noi precizări referitoare la modul în care va debuta noul an școlar. Șeful executivului a precizat că elevii și profesorii trebuie să poarte mască de protecție în clase.

Ludovic Orban a dezvăluit că „dintre românii care s-au îmbolnăvit, procentul elevilor de vârstă școlară este de 6,3%, fără să fie școală. (...) A existat o răspândire a virusului și pe această această categorie de vârstă”.

„Riscurile sunt foarte mici. Majoritatea tinerilor nu dezvoltă forme grave, foarte mulți dintre ei nici nu au simptome sau nu le simt, nu le bagă în seamă, mulți se vindecă fără să știe că au fost infectați”, a precizat Orban la DIGI24.

„Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă, se face anchetă epidemiologică. Dacă apar mai multe cazuri, poate 3-5 cazuri într-o şcoală, se pot suspenda cursurile în şcoala respectivă, pe o perioadă de 14 zile. Pentru asta, noi am prevăzut un act normativ, pe care l-am avut deja în dezbaterea guvernului, prin care am stabilit să acordăm ajutorul care a fost dat în perioada stării de urgenţă, 75% din salariu, pentru un părinte, ca să stea, pe perioada în care sunt suspendate cursurile, cu copilul acasă. Deja ne-am gândit la această variantă”, a subliniat premierul.

Întrebat cu cât va crește procentul școlarilor infectați după deschiderea noului an școlar, Orban a spus că „totul va depinde de măsura în care oamenii se conformează. E rău cu mască, dar e mai rău fără mască. Regulile de igienă personală, păstrarea distanței, să nu mai vorbești în fața omului. Dacă aceste lucruri simple sunt respectate, atunci se reduce răspândirea virusului semnificativ”.

„Toți copiii trebuie să poarte masca la școală, toți profesorii și tot personalul nedidactic. Nu există niciun fel de discuție pe tema asta. În timpul orelor, riscul va fi foarte mic. În pauza de recreație trebuie o ușoară atenție, e tendința copilului de a se apropia unul de altul”, a completat șeful Executivului.

El a precizat că „cea mai mare dificultate este adaptarea de a putea preda online, pentru că foarte mulți profesori sunt profesori obișnuiți, cu modalitatea de predare clasică” și că se urmăresc soluțiile găsite de alte state europene cu privire la adaptarea predării.

„Noi avem clase mari, de 32-34 de elevi. S-a adoptat o lege în Parlament, inițiată de PSD, în care s-a redus numărul de elevi din clase, în funcție de ciclul în care se găsesc. E tipul de lege care reprezintă un deziderat, de pe care nu poți să o aplici când mai ai trei săptămâni până la începerea școlii. Restructurarea claselor e greu de făcut (...) înseamnă mai multe clase formate, mai mulți profesori care să predea. Infrastructura școlară nu poate fi adaptată peste noapte”, a adăugat el.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-08-25

In legatura cu acest articol...

ULTIMA ORĂ: Restaurantele s-ar putea DESCHIDE pe 1 septembrie

DESPĂGUBIRI pentru 24.400 de fermieri cu producția afectată de secetă

CNAS anunță noi SERVICII medicale și reguli pentru concediile de boală

Povestea celor doi deținuți români deveniți EROI în Italia

Traian Băsescu a RĂBUFNIT împotriva Guvernului: ”A FURAT 904 lei de la fiecare pensionar”

IMAGINILE ZILEI: Turiști cu boxe și geamantane, în drumeție pe vârful Moldoveanu

Guvernul alocă 175 de milioane de euro pentru începerea noului an școlar. Unde merg banii

Marcel Ciolacu acuză Guvernul: ”Copiii NU au fost niciodată o prioritate pentru Guvernul Orban!”
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE