2022-01-23 02:28

Ministrul Educației a RĂBUFNIT! Ce se întâmplă cu testele rapide în școli

 |  22:05
Ministrul Educației a RĂBUFNIT! Ce se întâmplă cu testele rapide în școli

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că ultimele informații de la Ministerul Sănătății, despre care spune că e responsabil de partea de testare în școli, arată că nici acum nu a fost depășit pragul de 5.000 de teste rapide efectuate, deși au fost distribuite 1,5 milioane.

Demnitarul a catalogat nivelul de testare drept „infim” și „inadmisibil”, explicând că o soluție pentru această situație îngrijorătoare ar putea fi reprezentată de testele non-ivazive, care „pot fi chiar auto-administrate”.

„Astea sunt ultimele informații pe care le avem de la Ministerul Sănătății, deci un procent infim, inadmisibil, care sigur că e dat de indisponibilitatea personalului medical, dar și de reticența părinților pentru a-și exprima acordul expres cu privire la testarea copiilor care prezintă simptome sau a colegilor contacților acestor elevi care sunt confirmați pozitiv. Este îngrijorător, o rată extrem de mică de testare în școli. De aceea, am spus că soluția ar putea fi acele teste non-invazive, care pe de o parte nu necesită personal medical pentru administrare, ele pot fi chiar auto-administrate, am văzut bine în alte state europene, în alte școli, iar pe de altă parte sunt convins din discuțiile multiple pe care le-am avut cu părinți că ar fi mult mai ușor de acceptat, fiind considerate non-invazive sau a nu fi traumatizante, așa cum sunt considerate de către unii părinți aceste teste antigen rapide care au fost distribuite în beneficiul testării în școli, angajați și elevi” a precizat Sorin Cîmpeanu pentru B1tv.

Întrebat care e pasul de la intenție, la materializare, sau mai exact cine ar trebui să pună în practică implementarea testelor non-invazive, ministrul Educației a răspuns:

„Nu vreau să pasez responsabilitatea, dar în mod evident e Ministerul Sănătății responsabil cu această parte de testare. Sunt convins că se va găsi o soluție. E nevoie de mai mult decât un pas, e nevoie de o procedură de achiziție a acestor teste. E nevoie de bugetarea acestei achiziții. Sunt mai multe lucruri care trebuie să fie făcute”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE