2024-04-25 21:14

Marius Budăi, explicații în scandalul banilor REFUZAȚI de profesori

 |  12:49
Marius Budăi, explicații în scandalul banilor REFUZAȚI de profesori

Ministrul Muncii face noi precizări în scandalul dintre Guvern și profesori. Marius Budăi spune că Guvernul a îndeplinit toate cerințele profesorilor, inclusiv cele care nu s-au regăsit în prima formă a ordonanței care prevedea majorările salariale.

Profesorii acuză Executivul că actul normativ care a fost publicat în Monitorul Oficial nu prevede faptul că profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie și că toată grila se va construi ținând cont de vechime și grade profesionale. 

”Un act normativ este împărțit în două. Avem Ordonanța și avem Nota de fundamentare. În ordonanță s-au prevăzut drepturile salariale care intră în vigoare începând de ieri, în nota de fundamentare se prevăd fundamentele, principiul fundamentelor de la care plecăm în discuțiile privind noua lege a salarizării. Nota de fundamentare este semnată de doi miniștri co-inițiatori, Ministrul Muncii și Ministrul Educației, de un vicepremier, adică Sorin Grindeanu, și de alți doi miniștri avizatori, Finanțele și Justiția.

Ca să conchid, spun că suntem extrem de determinați și asigurăm cu respect cadrele didactice că tot ce s-a discutat cu noi s-a întâmplat și se va întâmpla în continuare”, a declarat Marius Budăi în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Profesorii nu sunt însă mulțumiți și vor să știe motivul pentru care toate aceste promisiuni ale Guvernului nu apar în ordonanța de urgență, ci doar în nota de fundamentare. 

”Vorbim despre un principiu care va fi într-o viitoare lege. Nu facem o lege ca să spunem că respectăm altă lege. Nota de fundamentare este semnată de patru miniștri și un vicepremier. Sunt cei patru miniștri esențiali pentru următoarea lege a salarizării. Vorbim despre Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției. Și peste ei o semnătură de vicepremier. Nota de fundamentare este document oficial al Guvernului! Este, așa cum s-a solicitat, un document oficial al Guvernului! În Ordonanța de Urgență se prevăd drepturile salariale, în nota de fundamentare este fundamentul Ordonanței de Urgență care prevede și fundamentul discuțiilor pe legea salarizării și principiul de la care plecăm în legea salarizării cel solicitat de profesor.

Toți cei cu care am discutat până acum ne-au recomandat și ne-au spus că nu putem să spunem într-o lege ce trebuie să respectăm în altă lege. Dar putem în nota de fundamentare. Pentru că noi, cu Ordonanța de Urgență aceasta, am modificat actuala lege a salarizării. Deci, în nota de fundamentare, pentru că vorbim de salarizare, putem pune principiul la care ne angajăm prin semnătură, prin document oficial.

Așa cum ne-am angajat și cum scrie într-un document oficial al Guvernului, următoarele discuții care vor începe în curând, pe noua lege a salarizării, vor avea ca principiu de bază salariul debutantului să fie salariul mediu brut pe țară, utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat”, a mai spus Ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-06-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE