2020-12-03 18:23

Directorul proiectului laserului de la Măgurele, Nicolae Zamfir, demis de Monica Anisie

 |  00:01
Directorul proiectului laserului de la Măgurele, Nicolae Zamfir, demis de Monica Anisie

Ministrul Educației Monica Anisie l-a demis aseară pe academicianul Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP).

În locul acestuia a fost numit director interimar, pentru șase luni, Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir, după ce acesta a reziliat contractul cu consorțiul EuroGammaS, condus de italieni. Trebuie precizat că Nicolae Mărginean a fost șeful Departamentului de Fizică Nucleară și președinte al Consiliului Științific IFIN-HH. Potrivit informațiilor noastre, ministrul Monica Anisie a emis un ordin prin care revocă un alt ordin, dat tot în timpul mandatului său, prin care era de acord cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir în fruntea Institutului Național Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele.

Nicolae Zamfir este directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” încă din 2004, an în care a revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-08-16Parerea ta...

ANONIMUS
16 Aug 2020

In orice institutie de cercetare ori invatamant are drept ca director de doua mandate de cate 4 ani. Sa lase functia si pentru altii si poate sa faca cercetare in continuare, nimic nu il opreste.
CARTEA DE VIZITA
16 Aug 2020

În plus față de cele trei site-uri din România, Ungaria și Cehia, ELI are în plan o a patra instalație și un laser, cu locația care urmează să fie determinată. Acesta este de așteptat să fie un ordin de mărime mai puternic decât cel din România. Credem ca din acest punct de vedere provine demiterea academicianul Nicolae Zamfir. Instituția a fost grav afectata de problemele majore legate de nerespectarea regulilor financiare in vremea dictaturi PSD-iste a lui Dragnea,
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE