2022-08-15 21:32

Ce licee ar putea organiza examen de ADMITERE. Clarificările ministrului Educației

 |  15:17
Ce licee ar putea organiza examen de ADMITERE. Clarificările ministrului Educației

Sorin Cîmpeanu clarifică posibilitatea ca elevii care termină clasa a VIII-a să participe la un concurs de admitere la liceu. Ministerul Educației ia în calcul această variantă pentru unităţile de învăţământ cu statut de colegiu naţional.

„Admiterea în clasa a IX-a în unităţile de învăţământ cu statut de colegiu naţional introduce un echilibru între excelenţă şi echitate, inclusiv prin posibilitatea ca acestea să organizeze concurs propriu de admitere pentru 'maximum 90% din totalul locurilor pentru clasa a IX-a'. Consolidarea şi creşterea autonomiei unităţilor de învăţământ capabile de performanţă este esenţială.

Colegiile naţionale care înfiinţează clase de excelenţă trebuie să obţină statutul de unitate-pilot de excelenţă prin ordin al ministrului educaţiei. Procedura de acordare a statutului de unitate-pilot de excelenţă se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, la propunerea Centrului Naţional de Excelenţă", a explicat Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în unităţile-pilot de excelenţă se pot desfăşura activităţi suplimentare de învăţare cu elevii capabili de excelenţă.

„Elevii înscrişi în formaţiunile de studiu din aceste unităţi beneficiază de programe educative care le respectă particularităţile de învăţare şi de orientare a excelenţei. Aceste programe vizează aprofundarea învăţării şi presupun gruparea pe abilităţi, respectiv îmbogăţirea curriculumului cu noi domenii de mentorat şi transfer de competenţă, de accelerare a promovării, conform ritmului individual de învăţare. Resursele umane, curriculare, informaţionale, materiale şi financiare pentru susţinerea elevilor capabili de excelenţă se asigură de Ministerul Educaţiei, prin DJIP/DMBIP, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei", a arătat ministrul.

Totodată, absolvenţii clasei a VIII-a pot fi înscrişila liceu fără susţinerea evaluării naţionale sau a concursului de admitere la colegiul naţional şi peste numărul maxim de elevi cuprins în respectiva formaţiune/clasă, dacă au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.

„Centrul Naţional pentru Excelenţă va iniţia acţiunile de identificare şi promovare a elevilor capabili de excelenţă, va elabora şi asigura implementarea unor programe de parteneriat cu diverse instituţii din ţară şi străinătate, cu organizaţii neguvernamentale, cu comunitatea locală în scopul îmbunătăţirii condiţiilor şi resurselor necesare educării diferenţiate a elevilor capabili de excelenţă. Se vor aloca resursele necesare pentru organizarea activităţii de pregătire a loturilor olimpice naţionale/judeţene/ale municipiului Bucureşti. Elevii capabili de excelenţă pot promova doi ani de studii într-un an şcolar la decizia unităţii de învăţământ, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei", a spus ministrul, conform Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-30

In legatura cu acest articol...

O poștăriță a furat toți banii de pensii, alocații și ajutoare sociale

AUR, ARGINT și BRONZ pentru România la Olimpiada Internaţională de Lingvistică

FAKE NEWS cu certificatele digitale Covid. Reacția Ministerului Sănătății
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE