2024-04-20 13:51

ALERTĂ. Lămpile UV, contraindicate în școli! Radiațiile lor pot produce CANCER de piele

 |  17:53
ALERTĂ. Lămpile UV, contraindicate în școli! Radiațiile lor pot produce CANCER de piele

În plină pandemie, foarte multe școli din țara noastră au apelat la lămpile UV pentru dezinfecție. Ministerul Sănătății aruncă bomba, la aproape o lună de la redeschiderea școlilor în format fizic. Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic, deoarece radiațiile lor pot produce cancer de piele, cataractă, conjuctivită sau alte reacții la nivelul ochilor.

Totodată, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens.

Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon, scrie hotnews.ro. Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-04



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE