2024-04-24 23:05

Adolescenții români primesc sprijin: cursuri de dezvoltare personală pentru 13-17 ani

 |  16:23
Adolescenții români primesc sprijin: cursuri de dezvoltare personală pentru 13-17 ani

Perioada adolescenței este cu certitudine una presărată cu provocări, atât pentru copii, cât și pentru părinții lor. O perioadă de căutări, de revoltă, de experimentare. Uneori mai rebeli, alteori mai sensibili, adolescenții au mare nevoie de sprijin și înțelegere, de sfaturi pentru a reuși să devină cine și cum își doresc să fie.

Pentru a răspunde acestor nevoi, și în România a apărut un curs de dezvoltare personală dedicat celor cu vârste între 13-17 ani, „Trezește EROUL din tine!”.

”La școală învățăm multe informații, multe materii, dar școala omite să ne învețe abilități practice pe care să le folosim în fiecare zi. Când vorbesc de abilități practice mă refer la cum să evit conflictele printr-o comunicare eficientă, ce fac atunci când am un eșec sau cum să-mi gestionez emoțiile la un examen.

În România, încă avem mentalitatea că dacă facem o greșeală, suntem proști. Adevărul este că există doar o categorie de oameni care nu fac greșeli, CEI CARE NU FAC NIMIC. Și atunci, acest curs, acest tip de educație, vine să împlinească sistemul școlar și să creeze copii și deștepți și care să aibă o viață echilibrată” ne explică Răzvan Cojocanu, consilier și trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, autorul cursului.

Adolescenții care vin la aceste cursuri caută, în general, răspunsul la întrebarea: ”cine sunt eu? ”.

”Dacă noi nu îi sprijinim în acest sens, ei pot trage concluzii negative și neadevărate despre ei, cum ar fi: sunt urât, nu sunt destul de bun, sunt inferior celorlalți. Aceste concluzii le vor influența performanțele mai târziu.

Copiii care participă la cursuri adesea intră prima oară în sală cu capul plecat și cu privirea în jos. Fiecare dintre ai au fricile lor și fac tot posibilul să le ascundă cât mai bine. La curs realizează că nu sunt ei diferiți ci toți copiii de vârsta lor trec prin aceleași provocări. Când vorbesc de frici vorbesc despre: Oare e bine ce gândesc? Dacă râde cineva de mine? Oare arăt destul de bine? Oare am făcut impresie bună? Oare voi putea? Nu vreau să-mi dezamăgesc părinții” adaugă Răzvan Cojocaru.

Părinții joacă cel mai important rol în viața copiilor, mai ales în această perioadă atât de dificilă.

”Comportamentele copiilor sunt o reacție la atitudinea părinților față de ei. V-ați gândit vreodată de ce există copii echilibrați și cu încredere în ei și de ce există copii care stau cu capul plecat? Toți pleacă în această viață din același punct. Cu toate astea mediul este cel care face diferența, adică părinții și persoanele care petrec mult timp cu copilul.

Vă dau exemple clare. Cel mai echilibrat copil pe care l-am întâlnit era o fată de 14 ani ce urma să dea examenul de Evaluare Națională. Fata respectivă făcea ce avea de făcut fără să stea nimeni cu gura pe ea, citea și ca și metodă de relaxare învăța limbi străine pe aplicația Duo Lingo. Acum să ne uităm la părinți. Părinții erau oameni care merseseră la diverse cursuri, traininguri, făcuseră Coaching, adică învățaseră cum să se poarte cu ea.

Părinții care critică copiii, care îi judecă sau îi jignesc ajung să aibă o relație disfuncțională cu aceștia, dar mai ales copiii ajung niște persoane închise în ele și cu multe frici” ne-a explicat autorul cursului „Trezește EROUL din tine!”.

Cursurile de dezvoltare personală - structurate pe 12 teme precum stima de sine, socializare, comunicare, sănătate, eșecurile, vorbitul în public – lasă o amprentă puternică asupra adolescenților care devin mai așezați, mai maturi, capabili să ia decizii.

”Sunt copiii care renunță la un anumit grup de prieteni, sunt copii care își regăsesc pofta de viață, sunt copii care își înfrâng frica de a se exprima.

În funcție de provocările fiecărui copil în parte și rezultatele, conștientizările, aha-urile pe care le fac sunt diferite” a mai explicat Răzvan Cojocaru.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE