2020-09-28 02:27

Un nou mercato pentru ciocoii vechi și noi

 |  16:41
Un nou mercato pentru ciocoii vechi și noi

Până în 1989, oamenii erau împărțiți în trei mari categorii: oameni buni, oameni răi și șoferi.

Din 1990 și până azi avem tot trei categorii mari de oameni, dar puțin diferite de ce a fost pe vremea comunismului. Adică oameni buni, oameni răi și primari. Practic, a apus vremea șoferilor și suntem în plin avânt al dictaturii primarilor. Primarii cu ceva școală, sau deloc, au devenit adevărații vătafi ai României. Ei au împărțit și împart pământurile, banii, funcțiile și cam tot ce mișcă la nivel local. La alegeri, fie că sunt locale, parlamentare sau prezidențiale, tot ei controlează și dirijează voturile.

Mai nou, de vreo 10 ani, a apărut în țara noastră o nouă castă elitistă a primarilor - primarul angajator. Adică edilul care are firme, păduri, terenuri și afaceri în zona unde este primar, iar majoritatea angajaților sunt locuitori ai zonei. La alegeri, angajații primarului angajator și familiile acestora devin cei mai destoinici votanți ai edilului. Astfel, s-a ajuns ca foarte multe comune și orașe să devină feudele primarilor, pentru simplu fapt că aceștia au luat localitatea și primăria pe persoană fizică.

Ei sunt legea! Ei sunt Dumnezeu! Acum, campania electorală pentru alegerile locale a intrat în linie dreaptă, iar fiecare partid caută să-și securizeze cât mai bine primarii în funcție, dar, în același timp, caută cu disperare să racoleze edili de la opoziție. Practic, acum ne aflăm în plină perioadă de transferuri, adică mercato în toată regula. Dar, și astăzi, administrațiile locale resimt efectele marelui mercato din 28 august 2014, și totodată retrăiesc acele vremuri, adică „binefacerile” celebrei Ordonanțe 55 - pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, dată de fostul premier Victor Ponta, dar lansată la apă de Liviu Dragnea. Atunci, prin acea ordonanţă de urgenţă, PSD a câştigat 404 din cei 540 de primari care au migrat de la un partid la altul, adică au schimbat tricoul galben cu cel roșu. Acum, PNL vrea să recupereze o parte din acei edili, încercând să-i convingă să lase tricoul roșu și să-l îmbrace pe cel galben. Ca atare, retrăim astăzi scene din romanul lui Nicolae Filimon – „Ciocoii vechi și noi”, dar mai ales un anumit pasaj este și azi de mare actualitate: „Ciocoiul sau puiul de ciocoi, ajuns om de stat, se deosebește de omul onest. El nu se pronunță definitiv pentru nicio doctrină politică, nu se face adept credincios al nici unui partid, nu doară că are spiritul drept și nepărtinitor, ci ca să poată exploata deodată toate doctrinele și partidele în folosul său”. Astfel, vrând-nevrând, am ajuns din nou la vorbele cetățeanului turmentat din „o scrisoare pierdută” a lui Caragiale - „Nu sunt turmentat, dar eu... Eu pentru cine votez?”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-09-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


Autocar