2021-07-26 23:34

Să trecem la treabă!

 |  18:52

Valentina Grigore

Am un presentiment că în următoarea perioadă vom primi multe telefoane de la medicii de familie. Şi nu cred că ne vor suna cu veşti rele, cel puţin nu pentru noi.

Reforma iniţiată de ministrul Eugen Nicolăescu în sănătate dă medicilor de familie mai multe atribuţii, dar şi multe obligaţii. Ca să descurajeze internarea în spital pentru orice fleac, ministrul Sănătăţii obligă medicii de familie să se implice în monitorizarea unor boli din programele naţionale de sănătate. Adică să facă prevenţia cum trebuie, nu doar de ochii lumii. Să stea de vorbă cu omul, să îi spună la ce riscuri se expune, să ştie cu adevărat istoricul medical al unui pacient şi să îl îndrume către analizele corespunzătoare. Să nu ajungă omul la spital cu boala în stadiul terminal pentru că nu i s-a făcut nu ştiu ce analiză care putea depista maladia.

O să spuneţi că în terorie sună bine, dar practica ne omoară. O să fie şi practică destulă. Medicii de familie vor îndeplini, de multe ori, şi rolul de asistenţă de urgenţă prin gărzi la domiciliu sau în centre de permanenţă. Totul ca să nu ajungă românul în spital.

Ce îi va motiva pe medicii de familie să muncească suplimentar? Sau pe noi să ne ducem la medicul de familie ori de câte ori ne cheamă sau ori de câte ori avem nevoie? Sancţiunile! Ministrul Nicolăescu este hotărât să stabilească şi un sistem de penalizare pentru românii care nu au grijă de sănătatea lor sau pentru medicii care nu îşi fac treaba.

Mai rămâne de stabilit ce vor face românii din zonele rurale, unde ştim cu toţii că medicii de familie sunt extrem de puţini, în principal din cauza faptului că nu sunt motivaţi să lucreze acolo. Oare ministrul Nicolăescu va găsi o soluţie reală şi pentru această problemă? Vom trăi şi vom vedea!


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE