2020-12-05 04:17

Iohannis, pe urmele lui Vodă Lăpușneanu

 |  13:18
Iohannis, pe urmele lui Vodă Lăpușneanu

Zilele acestea, pe scena politică românească, parcă am retrăi vremurile descrise de cronicarul Grigore Ureche despre perioada domniei lui Alexandru Lăpușneanul, istorie relatată, câteva sute de ani mai târziu, în 1840, în nuvela lui Costache Negruzzi.

Numai că acum, eroul nuvelei lui Costache Negruzzi, adică domnitorul Alexandru Lăpușneanu, poartă un alt nume - Klaus Iohannis. PSD l-a demis pe 5 februarie 2020 pe Ludovic Orban prin moțiune de cenzură, după 91 de zile de la instalare, dar joi, președintele Klaus Iohannis a anunțat că „îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament”. Această hotărâre a șefului statului, amintește de momentul revenirii pe tron a lui Vodă Lăpușneanu, povestit de Grigore Ureche: „De nu mă vor, eu îi voiu pre ei și de nu mă iubescu, eu îi iubescu pre dînșii și tot voi merge, ori cu voie, ori fără voie”.

Ce dacă 261 de parlamentari au decis ca Ludovic Orban să nu fie prim ministru al României, adică ceva de genul „Capul lui Moțoc vrem!”. Președintele Klaus Iohannis tot pe Moțoc Orban îl vrea la Palatul Victoria. Cum a spus Costache Negruzzi în nuvela „Alexandru Lăpușneanul”: „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!”. Însă, ceea face acum președintele țării, cu Ludovic Orban, este un pic și în stilul, mult mai actual, al lui Donald Trump, care le spunea americanilor „Fiți perseverenți! Uneori, încăpățânarea face minuni!”. Șeful statului riscă însă să ajungă, în final, la vorbele lui Octavian Paler: „Omul e mai măreț cu cât încearcă mai încăpățânat imposibilul!”. Adică, cum spune o vorba din popor, încăpățânarea degeaba are urechi, că nu aude cu ele!


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-02-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE