2021-07-28 16:55

Evaziunea fiscală cu autoturisme second-hand

 |  21:00

Rămân consecvent afirmaţiei pe care am reiterat-o deseori în acest colţ de pagină, că evaziunea fiscală este cel mai nociv flagel produs de clasa politică românească. Nici măcar corupţia din administraţie nu a generat atât rău economiei precum a reuşit în câţiva ani evaziunea fiscală, coordonată prin intermediul ANAF de Sorin Blejnar.

Consider că dacă am fi avut un Fisc condus profesionist de fiinţe umane şi nu de paraşute politice gen Blejnar, am fi avut un buget mult mai consistent. Vă reamintesc că, deşi românii plătesc TVA când cumpără produse, din cauza binomului Sorin Blejnar - Sorin Florea, bugetul a fost văduvit, anual, de circa 20 de miliarde de euro. Desigur, o parte din bani s-a evaporat prin intermediul dispărutului Codruţ Marta în buzunarele celor doi Sorini, o altă parte se odihneşte în conturile evazioniştilor şi o parte frumuşică, în punguţele politicienilor.

În ultimii ani, tandemul Blejnar - Florea a pus în practică foarte multe metode de fraudare a bugetului. Una dintre ele face carieră şi în acest moment în România, fără ca Şerban Pop - şeful ANAF - şi Felicia Pop - şefa Gărzii Financiare - să dea semne că ar fi deranjaţi de un astfel de tip de evaziune fiscală: comerţul cu autovehicule second-hand.

Metoda este foarte simplă şi se practică peste tot în ţară. De exemplu, o firmă românească achiziţionează intracomunitar, din Belgia, 10 autovehicule second-hand, la un preţ de 10.000 euro bucata. (Chiar dacă maşinile au cel mult 100 km la bord, ele sunt introduse în categoria second-hand!) Pentru că a comunicat furnizorului extern un cod valid de TVA obţinut de la Ministerul Finanţelor, firma românească în cauză nu plăteşte TVA la factura de 100.000 de euro - cât valorează cele 10 maşini. Apoi, fiecare vehicul este vândut cu 10.100 euro. Desigur, firma percepe TVA pentru cei 100 de euro solicitaţi ca adaos comercial. Astfel, pentru 10 autovehicule pentru care a plătit în Belgia 100.000 de euro, firma a câştigat 1.000 de euro şi a încasat ca TVA 240 de euro, taxă pe care o varsă conştiincioasă la buget.

Acum, vă întrebaţi unde este ilegalitatea. În faptul că aceste tranzacţii cu maşini second-hand sunt doar pe hârtie. Firmele care se ocupă cu o astfel de afacere solicită radierea fără control după doar câteva luni de activitate, iar autoturismele respective, care nu au părăsit niciodată Ţările de Jos, sunt achiziţionate de… belgieni. În acest timp, statul  nostru a pierdut TVA aferentă sumei de 100.000 de euro!


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639868-03-06Parerea ta...

SOMYING
31 Ian 2013

că ştim cum să căutăm o destinaţie pe hartă via Twitter şi să oolcim străzile aglomerate, nu ne mai răme2ne dece2t să găsim ceva repere vizuale pe
ALEXANDR
02 Feb 2013

Salut, acesta este un corentamiu.Pentru a șterge un corentamiu trebuie doar să te autentifici și să mergi la comentariile articolelor. Acolo vei găsi opțiuni de editare sau ștergere.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE