2024-04-20 15:39

Vești bune pentru românii cu credite la bancă: Anunțul economistului-șef al BCR

 |  08:59
Vești bune pentru românii cu credite la bancă: Anunțul economistului-șef al BCR

Cursul de schimb este aşteptat să îşi continue creşterea în mod gradual, cu posibilitatea de a ajunge la 5,05 lei/euro în 2022, în timp ce ratele de dobândă vor continua să scadă şi în 2021, a spus Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, într-o videoconferinţă, citat de ZF şi Mediafax.

Ciprian Dascălu a mai explicat că evoluţia cursului de schimb din România pe ultimii şapte ani arată ca un tunel care devine din ce în ce mai strâmt.

„Există o preferinţă din partea băncii cen­trale de a ţine cursul de schimb foarte stabil. Dacă ne gândim, cursul de schimb are o in­fluenţă destul de mare privind încre­derea consumatorilor prin faptul că eco­nomia este euroizată. Toată lumea gândeşte în euro. În acelaşi timp, leul este destul de scump faţă de zlotul polonez sau forintul maghiar. Ce implică acest lucru. Practic, un producător din România care produce acelaşi bun ca şi un producător din Ungaria sau Polonia, datorită acestei stabilităţi a cursului de schimb este forţat din marja de profit să acopere acest diferenţial. Este un consens în piaţă că leul românesc este puţin supraevaluat, iar o corecţie va avea loc gradual“, a mai spus economistul-şef al BCR.

În ceea ce priveşte dobânzile, Dascălu sus­ţine că BNR are în continuare loc pentru a reduce dobânzile, mai ales că ratele de dobândă din România se află în continuare la un nivel ridicat faţă de alte ţări europene.

„Este în continuare loc ca BNR să re­ducă dobânzile. Dacă ne uităm la ratele do­bânzilor din România, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, încă sunt ridicate. Convergenţa ratelor de dobândă va fi destul de înceată, dat fiind că România are de-a face cu o inflaţie undeva la 3 puncte procentuale. Inflaţia reprezintă un impozit pentru toată lumea, în special pentru cei cu venituri mici.“

BCR anticipează că BNR va reduce dobânda-cheie la 1% în acest an, nivelul ur­mând să fie menţinut şi în 2022. În conse­cinţă, indicele ROBOR la trei luni ar urma să coboare la 1,2% în acest an şi la 1% în 2022.

Creşterile salariale au avut un impact asupra preţurilor, iar inflaţia a rămas şi con­ti­nuă să fie destul de ridicată faţă de ţările din regiune, a mai adăugat Ciprian Dascălu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-02-19



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE