2024-04-25 01:35

Veste bună pentru oamenii de la țară. Lemnele de FOC s-ar putea ieftini!

 |  17:54
Veste bună pentru oamenii de la țară. Lemnele de FOC s-ar putea ieftini!

Comisia pentru buget a Senatului a acordat raport favorabil unei propuneri legislative venite din partea PSD de modificare a articolului 291 din Codul fiscal prin care TVA-ul pentru lemnele de foc se reduce de la 19% la 5%. Asta în ciuda faptului că ministerul Finanţelor Publice nu susţine această iniţiativă legislativă.

Senatorul PSD Radu Oprea, unul dintre inițiatori, a afirmat că actul normativ vine în ajutorul persoanelor din mediul rural care folosesc în proporţie de 85% lemne pentru încălzire în timpul iernii.

Un amendament adoptat în comisie prevede ca actul normativ să intre în vigoare de la 1 noiembrie 2021, nu la 1 iunie 2022, cum era prevăzut în forma iniţială a proiectului, scrie realitatea.net.

"Intrarea în vigoare să fie 1 noiembrie anul acesta, pentru ca cei care se încălzesc cu lemne de foc să beneficieze de această scădere a preţului lemnelor de foc în această iarnă. Impactul bugetar este de 150 de milioane de lei, estimat atât de noi (iniţiatorii - n.r.), cât şi de Ministerul Finanţelor Publice. Acest proiect a fost gândit înainte ca această criză a preţului la energie să devină atât de acută, pentru a veni cu soluţii împotriva furtului de masă lemnoasă din pădure. Scăderea preţului este una dintre variante, astfel încât îţi poţi permite să plăteşti un preţ corect pentru un metru cub de lemne de foc. Condiţiile s-au schimbat de la iniţierea proiectului până la votarea sa, iar acum este necesar ca legea să se aplice de anul acesta, pentru ca şi cei care se încălzesc cu lemne să beneficieze de aceleaşi condiţii cu cei care se încălzesc cu energie electrică sau cu gaze", a argumentat Radu Oprea.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea plenului Senatului, iar Radu Oprea şi-a exprimat speranţa ca proiectul să fie votat rapid şi în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-21



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE