2023-03-24 05:01

UCPR: "Piața cărnii de pasăre şi a ouălor nu va avea de suferit în urma focarului de gripă aviară". Dar prețul?

 |  20:33
UCPR: "Piața cărnii de pasăre şi a ouălor nu va avea de suferit în urma focarului de gripă aviară". Dar prețul?

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) anunță că piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit ca urmare a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii ianuarie în localitatea Codlea, iar produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice.

"UCPR, prin Consiliul Director, asigură consumatorii că prin acţiunea de stingere a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii trecute şi limitarea răspândirii virusului, piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit. Produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare din ţara noastră sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice, virusul H5N1 izolat fiind un virus înalt patogen pentru păsări, dar cu risc aproape de zero în ceea ce priveşte sănătatea publică", se menţionează într-un comunicat al UCPR, transmis joi Agerpres.

Gradul de autosuficienţă la carnea de pasăre (cât se produce în România din cât se consumă) este de circa 94-95% şi 100% la ouă de consum, efectivele afectate de focar de gripă aviară din localitatea Codlea (judeţul Braşov) reprezentând 0,07% din totalul efectivelor de carne de pasăre crescute într-un an în fermele avicole din România.

Consiliul Director al UCPR, reaminteşte că, în cazul focarului de gripă aviară, serotipul H5N1, identificat în trei ferme de pui de curcă ale aceluiaşi agent economic de pe platforma avicolă de la Codlea, ANSVSA a acţionat cu operativitate, atât la nivel central cât şi prin structurile teritoriale, încă din faza de suspiciune şi a izolat conform legislaţiei în vigoare zona de protecţie şi zona de supraveghere din jurul focarului. "Planul de măsuri întocmit de reprezentanţii ANSVSA împreună cu autorităţile locale a fost transmis la UCPR, societăţilor şi fermelor din zonele delimitate şi a fost şi este respectat în totalitate prevenind astfel răspândirea virusului în alte ferme avicole. Astfel, nu a mai fost identificată prezenţa virusul gripei aviare în ferme de pui de carne de găină, în ferme de găini ouă consum sau în ferme de reproducţie", transmit reprezentanţii UCPR.

Conform Raportului Ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) din 15 decembrie 2022, în perioada octombrie 2021 - septembrie 2022, în 37 de ţări din UE şi SEE au evoluat 6.614 focare de gripă aviară, din care 2.520 de focare la păsări domestice şi restul la păsări sălbatice şi păsări de colivie. În perioada 10 septembrie 2022 - 2 decembrie 2022, au mai evoluat un număr de 1.163 de focare de gripă aviară din care 398 focare la păsări domestice în 27 de ţări din UE şi SEE. În ţările vecine României numărul focarelor la păsările domestice a fost: Ungaria - 290, Polonia - 98, Bulgaria - 16.

Consiliul Director al UCPR menţionează că, în condiţiile în care presiunea infecţioasă în Europa şi în ţările vecine a fost şi este extrem de ridicată, fără precedent, în România, în perioada de referinţă, au evoluat doar 3 focare de gripă aviară la păsări domestice. "Menţinerea efectivelor de păsări din ferme indemne la acest virus demonstrează faptul că programele de bio-securitate, stabilite prin Ordin al Preşedintelui ANSVSA şi cu consultarea membrilor UCPR, sunt eficiente", mai spun reprezentanţii crescătorilor de păsări.

Conform Observatorului Preţurilor la nivel european, preţurile la poarta fermei în săptămâna 4 din anul 2023 se menţin deocamdată la nivelul perioadei anterioare la carnea de pasăre şi în uşoară scădere la ouă de consum.

Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a descoperit trei focare de gripă aviară la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România, în Codlea, judeţul Braşov, ceea ce a condus la sacrificarea unui număr de 224.000 de păsări.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE