2021-07-26 23:09

Statul vrea să facă investiţii ca să scape de importul de gaze

 |  19:12
Statul vrea să facă investiţii ca să scape de importul de gaze

Industria gazului din România va trece prin mari prefaceri dacă se aplică planul de administrare aşa cum îl gândesc şefii de la Departamentul pentru Energie. Cert este că, în noiembrie, vom asista la prima listare a Romgaz, cu un pachet mic de acţiuni, dar de la care se aşteaptă foarte mult. Banii nu vor intra la bugetul de stat, pentru că listarea se face cu majorare de capital. În schimb, aşa se asigură fondurile pentru investiţii în creşterea producţiei de gaze din rezerve interne, până la eliminarea exporturilor, susţin responsabili de rang înalt din Departament.

„La începutul lunii noiembrie va fi listată şi compania Romgaz”, a anunţat, joi, la o conferinţă de specialitate, Gabriel Dumitraşcu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Listarea Romgaz face parte din aceeaşi serie cu Trangaz şi Nuclearelectrica, unde au fost scoase la listare tot pachete mici de acţiuni, de 10-15%, aşa cum a fost convenit în acordul cu FMI. Potrivit lui Dumitraşcu, listarea acestor pachete mici de acţiuni prezintă avantajul de a obişnui conducerile companiilor cu supravegherea şi presiunea acţionarilor privaţi, fapt ce are relevanţă în creşterea calităţii actului managerial.

„De la Romgaz avem aşteptări mari”, a spus Gabriel Dumitraşcu. Listarea pachetului de 15% din acţiunile companiei se va face pe Bursa de la Bucureşti. „Ne aşteptăm la câteva sute de milioane de euro din această listare”, a spus Dumitraşcu. El a precizat că piaţa românească „nu este dispusă” să facă astfel de plasament de anvergură, dar se aşteaptă ca Romgaz să atragă 200-220 milioane de euro din ţară. „Restul din altă parte”, a spus Dumitraşcu, în ideea în care nu exclude să se obţină o valoare destul de mare, de aproape 600 milioane de euro, în urma acestei tranzacţii.

Pentru Romgaz, Departamentul pentru Energie a pregătit o listare ieşită din tiparele cunoscute. Potrivit acestuia, acţiunile scoase la listare vor sta la baza emiterii unor certificate de depozit ce vor fi listate la bursa de la Londra. „În acest fel, se obţine profit maxim”, a spus Gabriel Dumitraşcu.

Investiţii în gaze

„Încercăm să reluăm investiţiile la Romgaz”, a declarat Gabriel Dumitraşcu, precizând că listarea nu este văzută ca o posibilitate de a obţine bani pentru aceste investiţii, pentru că Romgaz este una dintre puţinele din Europa, de asemenea mărime, care să aibă grad de îndatorare aproape de zero. „Planul de administrare vizează stoparea declinului producției”, a spus oficialul. Potrivit acestuia, din „motive obiective sau subiective”, capacitatea de producţie a Romgaz a scăzut constant în ultimii ani, cu 4,7-4,8% anual.

„Dacă Romgaz și-ar fi păstrat producția de acum câțiva ani, atunci importurile României de gaze ar fi fost apropiate de zero”, a adăugat şeful OPSPI. Dumitraşcu a declarat că, în următorii doi ani, se intenţionează reluarea investiţiilor astfel ca, în 2015-2016, importurile de gaze aproape să dispară.

Pentru 2014, se anunţă listarea de acţiuni la Complexul Energetic Oltenia, la Hidroelectrica şi la Electrica, unde statul va rămâne cu 40% din acţiuni.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-25

In legatura cu acest articol...

Victor Ponta susţine exploatarea gazelor de şist pe model polonez

ANRE a stabilit nivelul mimim al stocurilor de gaze pentru iarnă

România se bazează pe gazele de şist şi cele din Marea Neagră pentru export
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE