2024-04-26 02:52

Șeful ANPC atacă intenția BNR de a-i lua din atribuții: "Arată că deranjăm probabil anumite interese"

 |  17:46
Șeful ANPC atacă intenția BNR de a-i lua din atribuții: "Arată că deranjăm probabil anumite interese"

Horia Constantinescu, presedinte ANPC, a criticat joi la Guvern poziția BNR față de un proiect legislativ vizând creșterea incluziunii financiare, în care Banca centrală afirmă că dorește preluarea atribuțiilor ANPC privind protecția consumatorilor de produse si servicii bancare.

„Nu mi se pare justificată. Nu este din păcate singura instituție sau entitate care își dorește în ultima perioadă să ne ia din atribuții. Arată, în opinia noastră, că ne facem treaba bine și că deranjăm probabil anumite interese. Nu trebuie să uităm faptul că autoritatea noastră în raport cu instituțiile bancare a avut o sumă destul de importantă de acțiuni de control demarate, marea majoritate câștigate în instanță. Cea mai recentă și răsunătoare, raportată la una dintre băncile celebre din Romînia, a reușit să aducă înapoi bani unui numpr de peste 9.000 de consumatori”, a declarat joi Horia Constantinescu, presedinte ANPC.

Într-o adresă trimisă Senatului în legătură cu poziția față de un proiect legislativ vizând creșterea incluziunii financiare, BNR afirmă că dorește preluarea atribuțiilor ANPC privind protecția consumatorilor de produse si servicii bancare, a scris miercuri Conso.ro.

Este vorba de inițiativa legislativă B667/2022 privind modificarea unor acte normative (este vizata Legea 258/2017 privind costurile asociate conturilor de plati) in scopul cresterii incluziunii financiare.

Proiectul legislativ pentru care Senatul a cerut opinia BNR si ANPC viza trecerea la BNR a competentelor ANPC privind aplicarea si respectarea prevederilor Legii 258, limitarea incasarilor in numerar de catre institutiile publice din ianuarie 2026 si impulsionarea folosirii mijloacelor moderne de plata.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-09



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE