2021-08-01 10:55

Rompetrol aşteaptă rezolvarea problemei memorandumului în ianuarie

 |  16:13
Rompetrol aşteaptă rezolvarea problemei memorandumului în ianuarie

Guvernul ar trebui să aprobe prin ordonanţă memorandumul semnat cu Rompetrol în februarie 2013, aceasta fiind în prezent singura modalitate de a legifera acordul dintre cele două părţi, după ce Curtea Constituţională a spus că Executivul trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru această decizie, a declarat, luni, vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, într-o conferinţă de presă.

Guvernul ar trebui să aprobe prin ordonanţă memorandumul semnat cu Rompetrol în februarie 2013, aceasta fiind în prezent singura modalitate de a legifera acordul dintre cele două părţi, după ce Curtea Constituţională a spus că Executivul trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru această decizie, a declarat, luni, vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, într-o conferinţă de presă.

Guvernul a propus un proiect de lege pentru aprobarea memorandumului, lege care a fost adoptată de Parlament, însă preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o spre reexaminare şi, în final, a contestat-o la Curtea Constituţională.

“Lunea trecută, am primit decizia Curţii, care spune foarte clar că Guvernul este cel care trebuie să-şi asume responsabilitatea. Aşa că ne aşteptăm ca Guvernul să aprobe cât mai repede memorandumul printr-o ordonanţă, în luna ianuarie a anului viitor”, a spus oficialul Rompetrol, citat de AgerpresÎntrebat dacă Guvernul a dat asigurări celor de la Rompetrol că aşa se va întâmpla, el a precizat că nu poate vorbi în numele Executivului român, dar că aceasta este singura soluţie de aprobare a memorandumului, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale.

“Imediat după aprobare, vom plăti instant suma de 200 de milioane de dolari agreată pentru cele 27% de acţiuni ale statului român la Rompetrol Rafinare pe care le vom răscumpăra. Considerăm că acest preţ este mai mare decât ar plăti oricine pentru aceste acţiuni. Statul rămâne, astfel, cu o participaţie de 18%, acţiuni pe care le vom putea achiziţiona la preţul pieţei într-o perioadă de trei ani”, a explicat Zhangulov.

El a subliniat, însă, că ideea principală a memorandumului este crearea fondului de investiţii de un miliard de dolari, ceea ce înseamnă investiţii ale KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, în proiecte energetice în România. Fondul va fi deţinut în proporţie de 80% de KazMunaiGaz şi 20% de statul român.

“Noi ţinem în trezorerie cele 200 de milioane de dolari pentru plata acţiunilor şi 150 de milioane de dolari pentru capitalul iniţial al fondului, iar condiţiile de păstrare nu sunt cele mai bune, astfel că este crucial pentru noi să începem acest fond cât mai repede. Suntem pregătiţi să virăm un capital iniţial de 150 de milioane de dolari şi să acoperim şi partea statului român de 20% din capitalul iniţial. Am pregătit deja proiecte în valoare de 350 de milioane de dolari prin acest fond. Este vorba de o nouă centrală în cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia şi de extinderea reţelei de benzinării din România. Toate aceste proiecte sunt de succes pentru noi şi vor avea impact şi pentru economia şi societatea românească, întrucât vor duce la crearea a circa 2.000 de noi locuri de muncă”, a susţinut vicepreşedintele Rompetrol.

El a adăugat că investiţiile din 2014 depind de momentul intrării în vigoare a ordonanţei care aprobă memorandumul şi, în scenariul optimist, sunt estimate la circa 200 de milioane de dolari, altele decât cele pentru plata acţiunilor statului.

Zhangulov a mai spus că aprobarea memorandumului nu a depins de conţinutul documentului, astfel că nu este necesară renegocierea prevederilor, însă a ţinut să precizeze că Rompetrol poate ieşi cu uşurinţă din acest acord, dacă statul român prelungeşte prea mult momentul aprobării.

“Prevederile acordului au fost negociate cu Guvernul kazah. Pentru noi, este mai bine să facem toate aceste investiţii printr-un fond în care să avem drept partener statul român, pentru că investiţiile sunt astfel mai sigure”, a arătat oficialul Rompetrol.

Potrivit acestuia, pe lângă proiectele anunţate de 350 de milioane de dolari, restul vor veni în funcţie de condiţiile pieţei din România şi vor fi în domeniul energetic, în sectoarele unde compania kazahă are experienţă, precum explorările petroliere.

La finele lunii noiembrie, Curtea Constituţională a României a decis că legea prin care a fost aprobat memorandumul de înţelegere semnat de Rompetrol şi statul român nu respectă principiile constituţionale privind claritatea şi previzibilitatea actelor normative. Potrivit CCR, legea contravine prevederilor art. 1 alin. 5 din Constituţia României care stabileşte că “în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.

Aceasta după ce, pe 26 iunie, Curtea Constituţională a decis că este constituţională legea privind memorandumul de înţelegere încheiat între statul român şi Grupul Rompetrol în raport de motivele invocate.

În iulie, şeful statului a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii respective, cerere care a fost respinsă de Parlament.

În motivarea sesizării, Băsescu precizează că înţelegerea dintre cele două părţi prevede obligaţii în sarcina statului român, precum renunţarea la anumite litigii şi la unele măsuri provizorii, în timp ce pentru persoana juridică privată se impune participarea la o privatizare ulterioară şi realizarea unor investiţii, toate aceste obligaţii fiind însă stabilite fără vreo sancţiune juridică.

“Astfel, în situaţia în care partenerul privat nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate, normele legii sunt imprecise şi nu prevăd sancţiuni exprese. Aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale, o normă juridică lipsită de previzibilitate antrenează, în consecinţă, încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Legea Fundamentală, potrivit cărora: 'În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie'', susţinea Băsescu.

El a precizat că, prin legea respectivă, se stabileşte dinainte conduita procesuală a părţilor aflate în litigiu, “ceea ce este împotriva dispoziţiilor art. 124 alin. (2) din Constituţie referitoare la principiul potrivit căruia justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi întrucât aceste reguli speciale aplicabile litigiului respectiv sunt contrare regulilor procesuale unitare aplicabile în mod identic tuturor celor care se află într-o situaţie similară”.

În 2003, Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) a emis obligaţiuni în valoare totală de 603 milioane de dolari în contul datoriei istorice a societăţii către bugetul de stat. La 30 septembrie 2010, Rompetrol a răscumpărat obligaţiuni de 71 de milioane de dolari, iar statul a primit un pachet de 44,69% din acţiunile RRC în contul obligaţiunilor nerăscumpărate.

În primele nouă luni ale anului, Rompetrol Rafinare a avut pierderi de 86,1 milioane de dolari, cu 25% mai reduse faţă de pierderile din aceeaşi perioadă a anului trecut. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE