2024-04-19 22:00

România pregătește TAXAREA cerealelor din Ucraina. Anunțul lui Daea

 |  21:11
România pregătește TAXAREA cerealelor din Ucraina. Anunțul lui Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD), a declarat marți, la Antena 3, că România nu va interzice importurile de cereale din Ucraina, dar va introduce taxe vamale pentru cantitățile care depășesc un milion de tone.

„Acordul de asociere care s-a validat în 2017 de către toate Parlamentele țărilor europene prevede foarte clar o accelerare a schimburilor comerciale. Nu mă puneți în situația să analizez decizia luată de Polonia și Slovacia. De precedentul acesta ne folosim să vedem Slovacia ce a făcut, a interzis intrarea în țară a grânelor unde au găsit reziduuri de pesticide”, a zis Daea.

El a adăugat că din datele primite de la ANSVSA privind verificările făcute la cerealele care intră în Ucraina a rezultat că acestea nu conțin substanțe periculoase.

Întrebat dacă susține ideea de introducere de taxe vamale pentru cerealele din Ucraina, el a răspuns:

„Categoric, da. Folosindu-ne de un articol foarte clar din acordul de asociere, în condițiile în care se depășește un contingent, imediat și noi suntem în această situație. Vă dau un exemplu, un milion de tone, este o propunere tehnică pe care am făcut-o. Propunerea nostră văzând prevederile din acordul de asociere aici se înscrie”.

„Dacă ai ajuns la un milion de tone intră automat prevederea din acordul de asociere, intră taxe vamale acolo (...) aceasta este abordarea noastră, în direcția aceasta mergem și ne proiectăm decizia”, a adăugat ministrul.

Petre Daea a menționat că din ceea ce știe, cantitatea actuală este de „800.000 și ceva” de tone.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-04-18



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE