2021-07-26 22:48

Raport al Comisiei Europene: România are pierderi de peste 10 miliarde de euro din TVA necolectată

 |  18:51
Raport al Comisiei Europene: România are pierderi de peste 10 miliarde de euro din TVA necolectată

România, Letonia, Grecia şi Lituania au fost, în 2011, statele cu cele mai mari pierderi din TVA necolectată raportat la PIB, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

TVA necolectată reprezintă diferenţa dintre veniturile aşteptate din TVA şi veniturile care au fost de fapt colectate de autorităţile naţionale. La nivelul UE, în 2011, statele cu cele mai mari pierderi din TVA necolectată raportat la PIB au fost România, cu 10,348 miliarde de euro (7,9% din PIB), Grecia, cu 9,763 miliarde de euro (4,7% din PIB), Lituania, cu 1,352 miliarde de euro (4,4% din PIB), Letonia, cu 954 milioane de euro (4,7% din PIB). Centralizat în UE, sumele din TVA necolectată raportat la PIB se ridică la 192,957 miliarde de euro (1,5% din PIB), arată raportul citat de Agerpres.

Potrivit comisarului european pentru lupta antifraudă, Algirdas Semeta, nivelul TVA care nu se colectează este inacceptabil, în special ţinând cont de impactul pe care astfel de sume l-ar putea avea în sprijinirea finanţelor publice. „Totuşi, există şi un mesaj pozitiv care rezultă din datele publicate astăzi (joi - n.r). Ambiţioasa noastră reformă a sistemului TVA, măsurile UE de combatere a evaziunii fiscale şi recomandările noastre pentru reformarea sistemelor naţionale de impozitare se îndreaptă în direcţia potrivită. Ştim care este problema: am identificat soluţii pentru rezolvarea ei şi acum este timpul ca statele membre să acţioneze. Datele de astăzi vor servi ca bază pentru estimarea progreselor lor în îmbunătăţirea obligaţiilor legate de TVA în anii următori”, a precizat Semeta. Comisia Europeană apreciază că este esenţială, în primul rând, o abordare mai dură a luptei împotriva evaziunii fiscale şi a unor acţiuni legale mai puternice la nivel naţional.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-09-19

In legatura cu acest articol...

ANAF: TVA-ul returnat în septembrie 2013 depăşeşte 1 miliard lei

Consiliul Fiscal: 60% din evaziunea fiscală este generată de TVA
Parerea ta...

CLANUL TUDOR, EVAZIONISTI PROF
20 Sep 2013

Clanul Tudor , PNL Cand guvernul Boc a majorat TVA ul, DANIEL GEORGE TUDOR, vice ASF, senatoarea de Buzau PNL DOINA ANCA TUDOR ( fosta dansatoare clubul Melody... ) si omul de paie a Tudorilor, COSMIN ION ILINA, tot PNL normal, pus de Tudor si consilier general PNL MB dar si director ANL, acestia au dat ordin ca renovarea sediului din Bdul Primaverii 29 ( fosta Columna Bank, apoi sediul ARDAF luat cu japca de la Tender de Tudor si ascuns in off shore Cipru de acest mafiot economic ) cat si clinica de fertilizare in vitro COLUMNA MEDICAL CENTER din Tepes Voda 51, sa fie facuta la negru. Costurile sunt la ambele proiecte la 1.200.000 Euro, deci numai din TVA datorita acestor escroci statul a pierdut 400.000 Euro. Asta doar sa va imaginati cine conduce Romania ! Escrocii de Tudor in pozitii cheie !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE