2023-02-02 19:06

PROGNOZĂ BNR: Când va scădea simțitor inflația

 |  18:02
PROGNOZĂ BNR: Când va scădea simțitor inflația

Spre sfârşitul anului am putea reveni, în sfârşit, la o inflaţie de o cifră, se arată în cel mai recent raport al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale. Ceea ce înseamnă că am putea încheia anul cu preţuri care îşi vor încetini creşterea.

Dacă până acum datele oficiale pentru rata anulă a inflaţiei au cam depăşit nivelul prognozat de Banca Centrală, oficialii BNR sunt anul acesta mai optimişti.

Chiar dacă în prognoza oficială putem observa că abia din 2024 am ajunge la o inflaţie de o cifră, potrivit actualelor evaluări, am putea atinge acest prag mai devreme.

Rata anuală a inflaţiei ar începe să scadă, cel mai probabil, la final de martie, urmând ca ulterior să vedem o decelerare tot mai accentuată. Iată, în perioada aprilie-iunie, BNR estimează o inflaţie de 10,9%, comparativ cu 15% în trimestrul anterior. Iar spre sfârşitul perioade de proiecţii ar urma să ajungem, iată, la 4,2%.

Mai e cale lungă până atunci şi chiar dacă avem mai multe motive de optimism, să nu uităm totuşi că războiul din Ucraina ar putea pune în continuare presiune asupra preţurilor, a puterii de cumpărare şi a încrederii consumatorilor, se mai arată în raportul BNR. 

Sursa: Observator


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-24

In legatura cu acest articol...

Două mari companii din energie ATACĂ la CCR supraimpozitarea producției

Angajaţii din Sănătate ameninţă cu GREVA GENERALĂ: "Am fost uitaţi şi minţiţi"

Un drum construit de romani a fost descoperit în Cluj Napoca
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE