2021-07-26 23:42

Procesele pe clauze abuzive, pasate la viitorul Tribunal Comercial

 |  21:01
Procesele pe clauze abuzive, pasate la viitorul Tribunal Comercial

Intrarea în vigoare a celor două noi articole ale Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori ar putea fi amânată încă o dată. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, încă nu se ştie exact cum vor fi aplicate articolele în cauză sau dacă vor fi amânate din nou. Mai mult, momentan nu s-a stabilit cu exactitate ce instanţă superioară va avea dreptul de judecată în cazul viitoarelor procese.

Procesele pe clauze abuzive ar putea ajunge la Tribunalul Comercial Bucureşti, entitate care încă nu există, potrivit Ministerului Justiţiei. Ca urmare, modificările la Legea 193/2000 care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele s-ar putea să nu intre în vigoare la 1 octombrie 2013. Potrivit acestor modificări, o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract va fi eliminată din toate contractele care o conţin ale acelui profesionist. „Există discuţii despre cum ar trebui să sune cele două texte. Să rămână în varianta aceea, să vină cu modificări sau să fie amânate”, a declarat Aurel Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, în cadrul unei conferinţe la BNR.

Una dintre propunerile bancherilor este ca aceste procese să se judece exclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, faţă de prevederile din restul Codului de procedură, care spun că procesele se judecă în sistemul tur-retur, cu fondul la Tribunal şi apelul la Curtea de Apel. „Înalta Curte nu vrea să ajungă litigiile la dumnealor. S-a urmărit o degrevare chiar la cererea Înaltei Curţi, să îşi îndeplinească rolul. Şi e o poziţie normală”, spune Moţiu, care a mai arătat că se urmăreşte întărirea rolului de Curte de Casaţie a Înaltei Curţi. Aceste procese ar putea ajunge la un tribunal specializat, dacă acesta se înfiinţează în timp util. „Există o discuţie şi cu Tribunalul Comercial Bucureşti. Dacă se înfiinţează în toamna asta poate şi există opţiunea să soluţioneze asemenea cauze, cu judecători specializaţi, să existe un training al lor”, spune reprezentantul Guvernului.

Deşi termenul la care ar trebui să intre în vigoare legea se apropie cu rapiditate, nu s-a luat încă o decizie. „Nu s-a luat o decizie de amânare. Se poate să se adopte textele într-o variantă modificată, sau pot să intre aşa cum sunt acum în vigoare. Dat fiind termenul foarte scurt, dacă se va aduce vreo modificare, se aduce prin ordonanţă de urgenţă. Dacă nu se intervine în nici un fel, intră în vigoare cum sunt acum”, a declarat Moţiu.

BNR: Orice clauză abuzivă trebuie eliminată

„Nu există clauze abuzive acceptabile. Orice clauză abuzivă trebuie eliminată, iar cel care a fost păgubit trebuie să fie despăgubit”, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în deschiderea seminarului destinat clauzelor abuzive. Acesta a menţionat că un impact al „trecerii limitei” dintre client şi bancă va fi creşterea costurilor creditării. „Caracterul abuziv îl stabileşte însă o instanţă judecătorească. Legiuitorul rămâne să stabilească ce instanţă se va ocupa de asta. Vorbind de impact, un prim impact este legat de volumul creditării. Dacă se va trece dincolo de o limită a relaţiei dintre bănci şi clienţi, evident că volumul creditării va scădea. Un al doilea impact economic priveşte costul creditării. Când stabilesc acest cost, băncile lucrează cu modele matematice. Dacă se constată că un anumit tip de credit măreşte costul creditului, băncile vor include acest cost şi în costul creditelor viitoare. Aceasta apare ca fiind împotriva voinţei publice care susţine reluarea creditării”, a declarat Bogdan Olteanu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-09-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE