2021-07-28 16:57

Preţul aurului, în cădere liberă

 |  19:42
Preţul aurului, în cădere liberă

Preţul aurului a înregistrat cel mai slab început de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a încheiat cu cea mai mare cantitate din metalul preţios vândută de investitori din 2003 până în prezent.

Situaţia de pe piaţa aurului sugerează că metalul este pe cale să se devalorizeze puternic pentru prima dată după 12 ani de creştere susţinută, perioadă în care valoarea preţiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungând la nivelul-record de 1.921,15 dolari pe uncie în septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de măsură utilizată pentru cotarea metalului pe pieţele internaţionale, reprezintă 31,1 grame.

Preţul aurului a scăzut cu 5,6% de la începutul acestui an, finalizând şedinţa de luni pe bursa de la Londra la cotaţia de 1.581,55 dolari pe uncie, faţă de un preţ mediu de 1.669 dolari pe uncie înregistrat anul trecut, transmite Bloomberg.

Scăderea marchează cel mai prost început de an din 1988 pentru piaţa aurului, iar datele pentru luna februarie sugerează continuarea trendului.

Astfel, jucătorii la burse au vândut în februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vândută din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la începutul lunii martie, investitorii au renunţat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.

Raliul aurului se încheie

Analiştii Credit Suisse şi Barclays anticipează că raliul de 12 ani al aurului se va încheia în 2013, iar miliardarul George Soros şi-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzacţionare a metalului preţios în trimestrul trecut. Preţul aurului trece prin cea mai îndelungată perioadă de declin din 1997.

Declinul este cauzat de migrarea investitorilor înapoi către burse şi obligaţiuni odată cu aparenta revigorare a celor mai mari economii ale lumii şi creşterea puternică a lichidităţii în urma intervenţiilor monetare pentru stimularea creşterii economice.

Aurul nu se devalorizează însă pentru toţi investitorii. Denominat în yeni japonezi, aurul s-a scumpit cu 5,4% de la începutul acestui an, pe fondul strategiei guvernului de la Tokyo de a reduce valoarea monedei naţionale pentru a sprijini exporturile. În lire sterline, uncia a crescut în valoare cu 4,1%, în contextul programului de stimulare monetară a economiei derulat de Banca Angliei.

Băncile centrale şi-au sporit anul trecut rezervele de aur cu 534,6 tone, cele mai mari achiziţii din 1964, pentru a-şi diversifica rezervele la preţuri mai reduse decât în urmă cu 2 ani.

Barclays estimează că băncile centrale vor cumpăra aur şi în 2013 şi 2014, câte 300 de tone.

Totodată, scăderea preţului aurului ar putea determina creşterea cererii pentru bijuterii, principala destinaţie a metalului. Barclays anticipează că vânzările de bijuterii vor creşte cu 3,2% în acest an la nivel mondial, după o scădere de 8,2% anul trecut.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639874-03-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE