2020-10-21 19:32

Ponta vrea TGV “Made in China”, până la Chişinău

 |  21:01
Ponta vrea TGV “Made in China”, până la Chişinău

Delegaţia Guvernului României care se află în China a discutat cu mai multe companii locale posibilitatea realizării unei linii feroviare de mare viteză între Bucureşti şi Iaşi, care ar putea fi continuată până la Chişinău, în condiţiile în care Comisia Europeană se opune unei linii de mare viteză Bucureşti-Constanţa.

Premierul Victor Ponta a vrut marţi să vadă personal performanţa trenurilor de mare viteză din China şi s-a deplasat, alături de ministrul Transporturilor, Ioan Rus, cu un astfel de tren de la Beijing la Tianjin. Cu acest prilej Ponta a arătat că recent Comisia Europeană a transmis Guvernului că nu este de acord cu realizarea unui alt proiect pe linia Bucureşti-Constanţa.

"Acum, domnul Rus a intrat în discuţii mai avansate pentru că nu se poate face acest proiect-pilot pe linia Bucureşti-Constanţa, acolo este coridor european şi Comisia Europeană se opune unui nou proiect, însă, cu ce am propus noi, şi urmează să avem studiile de fezabilitate, ar fi o linie care să lege Bucureşti-Iaşi, şi mai departe spre Chişinău", a declarat premierul Ponta.

Acesta a arătat că îşi doreşte ca în România să se realizeze primul proiect-pilot de acest fel din Europa Centrală şi de Est şi a arătat că proiectul este unul integrat, ţara noastră urmând să contracteze din China atât tehnologia pentru calea ferată, cât şi trenurile de mare viteză. "Preţul mediu pentru o linie de cea mai mare viteză, 350 km pe oră, este cam 20 de milioane de dolari (pe kilometru - n.r.), însă eu cred că România, nefiind distanţe atât de mari, are nevoie de tehnologie care prevede 200-250 de kilometri", a mai spus Ponta. El a mai arătat că, în 2015, s-ar putea şti dacă acest proiect este viabil.

"După ce terminăm cu campaniile electorale, cu toate celelalte lucruri care de obicei împiedică proiectele în România, este momentul în care putem într-adevăr să avansăm foarte mult cu toate proiectele", a arătat Ponta. Premierul a vizitat la Tianjin şi un parc tehnologic, având în vedere că Guvernul României intenţionează la rândul său să construiască în perioada următoare şase parcuri tehnologice, specializate pe diverse domenii.

65 de ani de relaţii diplomatice cu China

Tot marţi, preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, l-a primit pe premierul Victor Ponta, context în care înaltul demnitar chinez a subliniat poziţiile constante exprimate de România de-a lungul celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două ţări. "Vizita dvs. coincide cu aniversarea a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi România şi totodată a 10 ani de la stabilirea parteneriatului amplu de prietenie şi colaborare având o semnificaţie deosebită. (...) De-a lungul anilor, cele două părţi s-au tratat cu respect reciproc, sinceritate, răspundere comună la greutăţi şi încercări. Raporturile bilaterale s-au păstrat în vederea realizării unei dezvoltări stabile şi sănătoase. Cu privire la problemele fundamentale şi interesele majore ale Chinei, România a susţinut necontenit politicile pentru o singură Chină, acordând permanent sprijinul ferm poziţiei Chinei. Partea chineză dă o înaltă apreciere în această privinţă", a declarat Xi Jinping. Preşedintele chinez a amintit de vizita pe care a efectuat-o în luna martie în Europa, context în care a ajuns la un larg consens cu liderii UE referitor la cele 4 elemente cheie privind parteneriat chino-european: pace, creştere economică, reformă, civilizaţie, precum şi împletirea celor două pieţe, China şi Europa. La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că întâlnirile oficiale avute în Republica Populară Chineză arată nivelul extrem de înalt al relaţiilor dintre cele două ţări. Ponta a adăugat că împlinirea a 65 de ani de relaţii diplomatice reprezintă o perioadă de timp în care România şi China au dovedit întotdeauna respect şi prietenie.

"Urmărim cu foarte multă atenţie şi admiraţie eforturile pe care China le face pentru a se dezvolta în continuare, pentru a aplica reforme, pentru a asigura bunăstarea întregului popor, cel mai numeros din lume", a spus premierul român.

Delegaţia guvernamentală condusă de premierul Victor Ponta îşi va încheia vizita oficială în Republica Populară Chineză marţi seară, urmând să ajungă la Bucureşti în cursul dimineţii de miercuri.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

MOȘ CRĂCIUN PULOSSU
03 Sep 2014

BA CHIAR PÎNĂ LA POLUL NORD...(”REAȚI A DRACULU DĂ TALENTAȚI!”)
CA IN CODRU...
04 Sep 2014

Tupeu si nesimtire la maxim ? “Prin intermediul Directiei de Achizitii de la CFR Călători, s-a încredinţat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaţii automotoare a cărui valoare poate ajunge la multe milioane de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reţinut pentru încercarea de trucare a unei licitaţii de transport feroviar de marfă,fostul manager CFR Călători, Valentin Dorobanţu et comp. a încheiat un acord-cadru pentru reparaţii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăţean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare. Încredinţarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviar de călători. Practic,fostul manager de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat si prin castigarea acestui contract?” DNA, DIICOT, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Curtea de Conturi,ANRMAP, etc. sa controleze toate, deci , toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014 de la CFR Calatori? Ar fi interesant si nu numai… "Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca" Sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Dorobantu Valentin, Carmen Maria Popescu, Miu Ileana,Liliana Constantinescu,Claudiu Dumitrescu, Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,etc? Dar pe unde "zace" raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea "ireprosabila" a susnumitilor in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor fapte de coruptie?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE