2021-07-28 17:29

NOU ACORD CU FMI. Victor Ponta: Din septembrie, TVA la pâine va fi redus la 9%, dar se scumpeşte alcoolul cu 25%

 |  19:31
NOU ACORD CU FMI. Victor Ponta: Din septembrie, TVA la pâine va fi redus la 9%, dar se scumpeşte alcoolul cu 25%

Premierul Victor Ponta şi miniştrii Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea au încheiat un nou acord cu FMI privind scăderea, din septembrie, a TVA-ului la pâine la 9% şi creşterea accizelor la alcool cu 25%, de la 750 de euro pe hectolitru la 1000 de euro pe hectolitru, scumpire menită să compenseze eventualul impact negativ creat de ieftinirea pâinii. Victor Ponta şi-a propus, totodată, să dovedească reprezentanţilor FMI că evaziunea fiscală, de 80% momentan, poate fi redusă, deşi aceştia sunt sceptici în privinţa reuşitei.

Negocierea noului acord de tip preventiv cu FMI se apropie de sfârşit, premierul Victor Ponta anunţând, în cadrul unei conferinţe de presă, principalele concluzii ale discuţiilor cu reprezentanţii FMI, ai Băncii Monetare şi ai Comisiei Europene.

“Am încheiat această fază a discuţiilor cu partenerii noştri FMI, BM şi CE. Avem un acord referitor la rectificarea bugetară din această vară. Am încheiat practic şi negocierile pentru un nou acord. Miercuri vom anunţa concluziile finale. Mâine vom adopta o ordonanţă prin care TVA pe tot lanţul la pâine va fi redus la 9%, din septembrie. Eventualul impact negativ este compensat de o creştere convenită la alcool şi la bunuri de lux. Nu e prevăzută ca o măsură temporară, dar voi avea discuţii cu asociaţiile de producărori şi le voi spune că îmi doresc ca această măsură să îşi producă efectele pozitive”, a declarat Victor Ponta.

“Opinia FMI a fost că nu vom avea o reducere a evaziunii fiscale care, conform unor studii, acum este de 80%. Îmi doresc să se dovedească că am avut noi dreptate. Impactul negativ bugetar pe care l-am acoperit din alte surse este de 100 de milioane de lei”, a mai declarat Ponta.

În privinţa suplimentării bugetului pentru ministere, premierul Ponta a clarificat următoarele: “La ministerul Sănătăţii vom avea o bugetare suplimentară de un miliard de lei, la ministerul Educaţiei, pentru refacerea şcolilor, 40 de milioane de lei, pentru Justiţie, pentru refacerea unor instanţe, 20 de milioane. Ministerul Justiţiei va primi aproape 100 de milioane de lei pentru funcţionarea Administraţiei Penitenciarelor. La Ministerul Administraţiei şi la Interne, pentru bunuri si servicii, am alocat 70 de milioane de lei, iar pentru ANL si pentru sali de sport, 40 de milioane de lei, din profitul Loteriei Nationale. Va fi şi o alocare pentru începerea programului de avione multirol şi pentru sistemul de protecţie a frontierelor pentri ca tehnic să fim perfect pregătiţi pentru o eventuală decizie de intreare în spaţil Schengen”.

Despre privatizarea CFR Marfa, Victor Ponta a declarat: “Este o prevedere foarte bună pentru România şi foarte proastă pentru unii. Pentru cei care se bucură la lucruri mici. Pe site puteţi să intraţi să citiţi hotărărea din 2012 care spune aşa: sunt supuse analizei operaţiunile de preluarea a controplului în următoarele domenii: securitatea transporurilor etc. Cred că vă e clar cine a semnat-o. Preşedintele CSAT, domnul preşedinte Băsescu. Noi aplicăm hotărârea CSAT”.

Totodată, ministrul Daniel Chiriţoiu a declarat că “accizele la alcool cresc de la 750 de euro pe hectolitru la 1000 de euro pe hectolitru. La aur, ceasuri, obiecte de lux, maşini, yahturi, la armament utilizat de persoane fizice. Impactul bugetar este estimat la 300 de miliaone de lei. Majorarea activelor intră în vigoare tot de la 1 septembrie. Nu va fi temporară. Valoarea accizei la aur va fi foarte mică. Şi lănţicul şi inelul are o componentă”.

La rândul său, ministrul Liviu Voinea, a specificat următoarele: “Măsura de compensare - creşterea accizelor la alcool şi introducerea unor impozite la bunuri de lux are exact acelaşi imact în buget ca şi reducerea TVA la pâine. Ambele măsuri vor fi analizate în cursul anului 2014 cu privire la eficienţa lor şi se va lua o decizie în consecinţă. S-a tăiat de peste tot şi s-a pus la loc în unele părţi. S-a rectificat şi partae de venituri şi partae de cheltuieli. Pe zona de cheltuieli principala măsură o reprezintă eliminarea blocajului de 10%, rezerva care se păstrează la începutul fiecărui an. De exemplu la Ministerul Justiţiei, la Ministerul Sănătăţii eliminarea blocajului a fost mai mult decât compensată cu suplimentare de cheltuieli”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-07-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE