2024-04-19 13:24

Ministrul Agriculturii CRITICĂ Programul Tomata inițiat de Petre Daea. Ce ajutoare se promit acum agricultorilor

 |  16:31
Ministrul Agriculturii CRITICĂ Programul Tomata inițiat de Petre Daea. Ce ajutoare se promit acum agricultorilor

Ministrul Agriculturii promite ajutoare de stat de 2.000 de euro pentru legumicultori prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. În acest context, Adrian Oros a profitat de ocazie pentru a critica dur modul în care s-a desfășurat Programul Tomata, lansat de fostul ministru PSD Petre Daea.

„Am spus că fostul program "Tomata", care s-a derulat pe o perioadă de patru ani, nu va mai continua aşa şi am spus şi care sunt motivele: sumele foarte mari alocate şi efectul aşteptat care nu a mai venit, modul că a fost fraudat destul de grosolan, ca să mă exprim aşa, dar şi faptul că foarte mulţi legumicultori au cerut ca programul să fie extins la legume în spaţii protejate, nu doar la o legumă, astfel încât legumicultorii să aibă posibilitatea să cultive legumele care sunt cerute pe piaţă. De aceea am venit cu acest program, acest ajutor de minimis pentru susţinerea legumelor în spaţii protejate. Acum proiectul de HG este în curs de definitivare, în consultare cu mediul asociativ din legumicultură, şi se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveţi, tomate varza alba şi roşie şi vinete. Se acordă maximum 2.000 de euro pe o mie de metri pătraţi pe beneficiar pe an” a declarat Adrian Oros.

Ministrul a detaliat și modalitatea prin care se vor face și controla aceste plăți:

„Avem un plafon de 150 de milioane de lei, dacă valoarea alocată este depăşită cuantumul se reduce proporţional, această sumă se repartizează la toţi beneficiarii eligibili. Schema se va derula prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ca să fie mai uşor verificabilă şi monitorizabilă, iar controalele se vor face de către comisii mixte APIA şi Direcţiile Agricole Judeţene” a completat Oros.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE