2024-04-20 05:01

Mii de bugetari primesc sporuri de radiații în urma unor măsurători false

 |  09:18
Mii de bugetari primesc sporuri de radiații în urma unor măsurători false

Mii de funcționari primesc spor de 15% din salariu, pentru radiații, în urma unor măsurători făcute de o firmă privată. Același serviciu poate fi făcut, gratuit, de autoritatea în domeniul comunicațiilor. Sute de instituții ale statului au contracte cu firma privată. Una singură a cerut și o verificare. Nivelul radiațiilor găsit de ANCOM a fost de peste o mie de ori mai mic decât cel în baza căruia sunt acordate sporuri.

Sute de instituții publice din România au încheiat contracte cu o firmă privată pentru servicii de măsurare a radiațiilor, în contextul în care acest serviciu este oferit gratuit de ANCOM - Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

După ce primarul Sectorului 1 a cerut ANCOM măsurarea radiațiilor de la Administrația domeniului public, a ieșit la iveală că raportul firmei private conținea cifre de aproape 1.400 de ori mai mari. Pe baza acestor cifre, toți angajații ADP Sector 1 au primit 15% în plus la leafă, ca spor de radiații, mai bine de patru ani.

Digi24 l-a găsit pe patronul firmei care a măsurat radiațiile în toată țara, iar explicațiile sale sunt vagi și neconcludente. El recunoaște că rapoartele sale sunt cheia acordării sporului de 15% în instituțiile publice. 

Firma Arexman Construct din București a primit în ultimii ani 413 contracte din bani publici, fără licitație, de la sute de instituții publice din România, pentru măsurarea nivelului radiațiilor.

Fiecare contract are o valoare de câteva mii de lei și stă la baza acordării sporului de 15% în plus la salariu, dacă nivelul radiațiilor la locul de muncă este peste o valoare stabilită de lege. Același serviciu îl oferă, gratuit, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, pe baza unei simple cereri.

Cristin Popa, director Monitorizare și Control ANCOM: Noi utilizăm echipamente profesionale, calibrate conform normelor și măsurătorile le efectuăm conform standardelor

Recent, Primăria Sectorului 1 a cerut Autorității de reglementare în comunicații să măsoare nivelului radiațiilor în clădirea în care funcționează Administrația Domeniului Public.  Concluzia a fost că măsurătoarea firmei private avea un rezultat de aproape 1.400 de ori mai mare.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-05-18



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE