2021-07-28 16:15

Medierea, obligatorie înaintea unui proces, de la 1 august

 |  21:01
Medierea, obligatorie înaintea unui proces, de la 1 august

De la 1 august, şedinţele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii pentru procesele civile şi unele acţiuni penale. Petenţii nu vor trebui să treacă însă pe la un mediator, cum se stipula până acum, ci vor putea fi informaţi chiar de către judecător, procuror sau avocat, potrivit unei modificări recente a Parlamentului. Şi tot în forul legislativ se pregăteşte o nouă schimbare: vor putea acţiona ca mediatori şi avocaţii, şi notarii cu experienţă de peste 5 ani, fără să mai fie nevoie de alte formalităţi, notează economica.net.

Până acum, doar mediatorul autorizat avea posibilitatea de a ţine această şedinţă de informare asupra avantajelor medierii. Şedinţa de informare este gratuită. Doar procedura de mediere este taxată de către mediator.

Medierea este o formă alternativă de rezolvare pe cale amiabilă a litigiilor între două sau mai multe părţi. Mediatorul ar trebui să asculte argumentele părţilor şi să propună soluţii astfel încât acestea să ajungă la un numitor comun, fără a mai fi nevoie să se ajungă în instanţă (pentru toate capetele litigiului sau doar pentru o parte). Dacă părţile implicate cad la pace, atunci se încheie o înţelegere şi se plăteşte un onorariu mediatorului. Dacă nu, acestea se pot adresa în continuare instanţelor.

Tot în Legea de adoptare a OUG 4/2013 se specifică faptul că înţelegerea semnată în faţa notarului are titlu executoriu, astfel că părţile nu trebuie să o mai împuternicească în instanţă.

Notarii şi avocaţii devin automat şi mediatori

Un amendament al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor la proiectul de lege prevede ca şi avocaţii şi notarii să poată acţiona ca mediatori, fără să mai fie nevoiţi să urmeze cursurile de formare în această profesie şi să dea un examen pentru atestare. Aceştia trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 5 ani în profesie, calculată de la data promovării examenului de definitivat. Amendamentul a fost deja votat în plenul Camerei la prima citire şi va fi supus votului final, însă abia după ce Parlamentul va reveni din vacanţă, după 31 august.

Şedinţa de informare a avantajelor medierii este obligatorie (şi gratuită) în materiile privind protecţia consumatorilor, dreptul familiei, răspunderea profesională, litigiile privind posesia şi raporturile de vecinătate, litigiile de muncă şi litigiile civile a căror valoare este de sub 50.000 lei (cu excepţia insolvenţelor).  

În materie penală, procedura de informare este obligatorie în cazul „infracţiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îşi exprimă consimţământul de a participa la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul; dacă victima refuză să participe împreună cu făptuitorul, şedinţa de informare se desfăşoară separate”.

Acest paragraf a atras o serie de reacţii ostile din societatea civilă, în condiţiile în care victimele unui viol ar putea fi obligate să treacă printr-o şedinţă de mediere înainte să depună plângere.

Procedura medierii va fi obligatorie în ceea ce priveşte informarea şi în litigiile dintre clienţi şi bănci bazate pe Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte.

Reacţia preşedintelui Uniunii Mediatorilor Bancari, Tudor Tatu: „O lege modificată des în funcţie de interese”

Potrivit preşedintelui Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB), Tudor Tatu, „Legea medierii este una dintre legile româneşti modificate şi completate cel mai frecvent în funcţie de interesele indivizilor aflaţi în vârfurile structurilor de tot felul. Această lege a fost de atâtea ori modificată doar în scopul reglementării şcolilor de formare mediatori conduse de persoane cu relaţii strânse în sfera politicului şi nicidecum în interesul justiţiabilului care, dacă va alege voluntar noua metodă, ar avea posibilitatea de a-şi soluţiona conflictul eficient şi rapid, iar Acordul semnat ar avea forţa unui Titlu Executoriu”.

Preşedintele UMB menţionează că, recent, dispoziţiile în domeniu au suferit câteva modificări, după ce un proiect legislativ a fost adoptat prin vot final de deputaţi în 26 iunie.

Este vorba despre Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr. 4/2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 388 din 28 iunie 2013, prin care anumite prevederi din legea medierii sunt modificate substanţial. Mai precis, potrivit acestei propuneri legislative, şedinţa de informare privind medierea va putea fi realizată şi de judecători, procurori, consilieri juridici, notari şi avocaţi deşi până acum doar mediatorul era autorizat să susţină această procedură.

„Într-adevăr, conform celor prevăzute în  noua lege, Legea medierii suferă o modificare importantă sub aspectul calităţii persoanelor autorizate să efectueze procedura de informare. Totuşi, trebuie reţinut că această nouă «calitate» a judecătorilor, procurorilor, consilierilor juridici, avocaţilor şi notarilor se aplică doar pentru şedinţa de informare privind medierea.

De asemenea, trebuie subliniat că nu este vorba de o schimbare sau extindere a ariei persoanelor care sunt îndreptăţite în virtutea legii să conducă procedura de mediere şi nu înseamnă că judecătorul, procurorul, consilierul juridic, avocatul, notarul devin în acest fel mediatori.

Concret, modificarea legislativă se referă numai la procedura de informare asupra avantajelor medierii şi nu are nici un impact asupra procedurii de mediere propriu-zisă, care va fi realizată în condiţiile legii numai de către mediatorul autorizat cu respectarea cerinţelor legale în vigoare pentru dobândirea şi exercitarea acestei profesii”, a precizat Tudor Tatu.

În opinia sa, important este ca prin această modificare legislativă să nu se piardă finalitatea efectivă urmărită prin introducerea medierii ca modalitate alternativă de soluţionare a conflictelor, precum şi a obligativităţii informării asupra avantajelor pe care medierea le presupune în urma prezentării şi înţelegerii exacte a ceea ce presupune procedura medierii.

„Cetăţenii trebuie să fie în măsură să analizeze şi să opteze în deplină cunoştinţă de cauză asupra modalităţii în care înţeleg să încerce soluţionarea problemelor lor juridice – prin mediere, prin instanţă de judecată sau în altă formă stabilită de aceştia. Ca şi în cazul mediatorilor autorizaţi, şedinţa de informare va fi gratuită. Legea, aşa cum a fost modificată, stabileşte clar că judecătorii, procurorii, consilierii juridici sau notarii nu vor putea percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita”, a spus preşedintele UMB.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-07-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE