2021-07-28 16:24

LEI vs. EURO. Iată cum puteţi să obţineţi bonusuri dacă economisiţi pe termen lung

 |  21:00
LEI vs. EURO. Iată cum puteţi să obţineţi bonusuri dacă economisiţi pe termen lung

Din cauza nevoii acute de lichidităţi, băncile au început să ofere  promoţii pentru depozitele în lei pe termen lung. Astfel, clienţii care-şi fac un depozit pe trei luni la anumite bănci vor primi bonusuri dacă aleg să prelungească perioada de economisire. Astfel de oferte sunt menite să-i convingă pe români să-şi facă depozite pe termen lung, nu pe trei luni, cum preferă majoritatea celor care reuşesc să economisească.  Experţii consideră că, spre deosebire de anul trecut, în 2013 leul va fi moneda preferată pentru depozite, din cauza dobânzilor mai mari şi a perspectivelor de întărire a cursului monedei naţionale.

Leul a cunoscut o depreciere constantă în ultimii ani, reprezentând o monedă mai volatilăpentru economii decât euro. Însă, de la începutul acestui an moneda naţională a înregistrat o apreciere considerabilă, care depinde însă atât de factori interni (politici, economici),cât şi de mediul de afaceri din UE şi zona euro. Potrivit unei analize realizate de efin.ro, dobânzile aferente depozitelor în lei vor depăşi în medie 6,5% anul acesta şi pot deveni atractive în măsura în care inflaţia va scădea în perioada următoare. Pentru un deponent, o dobândă la depozit de 6,5% ,aşa cum este ea afişată de bancă, înseamnă de fapt 5,46% după plataimpozitului pe profitul din dobândă. Cum inflaţia estimată de analiştii eFin.ro,apropiată de estimările BNR,se va situa în primul trimestru la aproximativ 5%, iar în trimestrul doi către 5,3%, rezultăo dobândă reală la depozitele în lei pozitivă, de sub 0,5% - aceasta în timp ce pe tot parcursul anului 2012, dobânda reală netă la depozitele în lei a fost negativă. “Anul acesta,leul va fi principala monedă de economisire, spre deosebire de 2012,când populaţia a preferat să constituie depozite în euro, datorită presiunilor de depreciere a leului şi instabilităţii politice. Anul acesta ar fi mai rentabile plasamentele în lei datorită dobânzilor aproape duble la depozitele în lei faţă de cele în valută, precum şi datorită perspectivelor de întărire a leului faţă de monedele forte. Totuşi, din cauzavolatilităţii pieţei valutare şi a gradului ridicat de euroizare al economiei, este recomandabil ca portofoliul de economisire să fie format şi din valută, iar ponderea acesteia să varieze în funcţie de necesităţile de investiţii şi cheltuieli ale fiecăruia. Astfel,euro ar putea fi achiziţionat în perioadele când cursul se situează la nivele mai scăzute, adică sub nivelul de 4,40leiunde am estimat că se va situa cursul mediu în 2013”, a declarat Melania Hăncilă, economist-şef în cadrul Volksbank România, citată de efin.ro.

Băncile vor maturităţi mai lungi

Potrivit reprezentanţilor Unicredit Ţiriac Bank, produsele de economisire în lei pe perioade mai lungi pot aduce câştiguri bune la o rată a dobânzii mai mare decât la cele în valută.  “Economisirea pe termen mediu şi lung devine din ce în ce mai atractivă în contextual unei economii stabile, dar cu rate de creştere modeste. Considerăm că depozitele cu maturităţi mai lungi (un an sau peste) pot reprezenta o soluţie avantajoasă pentru clienţii care îşi doresc asigurarea unui câştig bun, în contextul în care aşteptările pieţei sunt de scădere în continuare a dobânzilor în lei. Depozitele în lei vin cu avântajul unei dobânzi mai mari, în timp ce economisirea în euro acoperă o eventuală depreciere a monedei naţionale”,au declarat reprezentaţii Unicreditpentru PUTEREA.

Bonusuri de la BCR

BCR a lansat o promoţie prin care clienţii care îşi prelungesc perioada de economisire primesc o serie de bonusuri.“Pentru a-i ajuta pe clienţii care sunt încă reticenţi la termenele mai lungi, începând cu 25 ianuarie, am lansat o nouă promoţie care încurajează economisirea pe termene mai lungi. Astfel, dacă deschizi în perioada promoţiei un depozit la 3 luni în lei, primeşti bonusuri de până la 0,75% pe an la următoarele trei prelungiri: 0,25% la prima prelungire, 0,50% la a doua prelungire, 0,75% la a treia prelungire. În plus, clienţii care îşi deschid depozitele promoţionale prin canale alternative primesc un bonus suplimentar de 0,25% pe an şi ajung astfel să obţină o dobândă de până la 5,2% pe an. Prin acest nou concept, ne dorim să îi recompensăm pe clienţii care rămân la noi pentru mai mult de o singură scadenţă, întrucât am observat că, deşi majoritatea optează pentru depozite la termen de 3 luni, în realitate le păstrează timp de 2 ani”, afirmă reprezentanţii BCR. Conform acestora, avantajul depozitelor în lei este că au în continuare o dobândă ridicată, în timp ce dobânda celor în valută înregistrează un trend descrescător, din cauzascăderii destul de abrupte a CDS-ului României începând cu a doua jumătate a anului trecut (pentru 5 ani, de la 4% în iunie 2012 la 1,9% la începutul acestui an).

Românii preferă depozitele pe termen scurt

Cei mai mulţi români care îşi deschid un depozitbancar optează pentru celcu o durată de 3luni, fapt ce reflectăîncrederea scăzută în volatilitatea inflaţiei şi a cursului de schimb, dar şi în ceea ce priveşte politicile de atragere a economiilor populaţiei de către băncile comerciale. Instituţiile financiare au încercat timid,începând cu 2009,să orienteze atenţia deponenţilor către termene de 6 luni şi chiar 12 luni prin dobânzi mai ridicate, dar fără mare succes, arată studiul efin.ro.

Cele mai bune dobânzi la depozitele la termen în lei şi euro pe 3 luni

Cele mai mari dobânzi la depozite sunt disponibile fie în ofertele instituţiilor financiare cu capital grecesc, fie în cele ale băncilor cu o cotă mică de piaţă. Întrucât percepţia asuprabăncilor elene este aceea că  sunt mai riscante (deşi toate participăla sistemul de garantare al depozitelor din România – FGDB sau din ţarabăncii-mamă), atunci, pentru a atrage depozite de pe piaţă, elesunt nevoite să plătească o “primă de risc”. De altfel, toate băncile mici, care nu se pot finanţa ieftin de la băncile-mamă, au un acces limitat pe piaţa interbancară din România şi un rating mai slab,tras în jos de cel al băncii-mamă. Acesteatrebuie să ofere deponenţilor un avantaj de preţ pentru a se finanţa în lei.

Cele mai bune dobânzi la depozitele pe 3 luni în lei

Banca

Rata dobânzii

Tipul Dobânzii

Suma minimă necesară

Piraeus Bank (Depozit 100 zile)

6,5%

Fixă

1.000 lei

Bank of Cyprus

6,5%

Fixă

500 lei

ATE Bank

6,25%

Fixă

100 lei

Banca Feroviară

6,2%

Fixă

100 lei

Volksbank

6%

Fixă

50 lei

Alpha Bank

6%

Fixă

50 lei

Patru ani de creştere

Soldul depozitelor persoanelor fizice a crescut în intervalul decembrie 2008-decembrie 2012 cu 39,34 miliarde lei, atingând nivelul de 122, 21 miliarde lei. Dintre acestea, 74,79 miliarde lei reprezentau depozite în moneda naţională şi 47,42 miliarde lei produse de economisire în altă valută.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639868-06-18Parerea ta...

SOCRATE
01 Feb 2013

in conditiile in care fiecare guvern schimba la 180 grade politica monetara sau o influenteaza dupa bunul plac e normal sa nu faci nimic normal :))) se incurajeaza creditarea in lei, un lucru bun pt ca noi suntem platiti in lei. se incurajeaza economisirea in lei pe termen lung, iar bancile folosesc banii la timpul lor si la scadenta iti ofera tie o dobanda, dupa ce in prealabil a "jucat" banii tai si a scos profit de pe urma ta. nu prea ma pricep la economie, dar oamenii care economisesc pe termen scurt stiu ei ceva.
SANDU
01 Feb 2013

depozitele in lei sunt solutia. are dreptate volksbank. mi-am invatat lectia!
MADA
01 Feb 2013

E o capcana acest curs.Eu unul merg in continuare pe valuta chiar daca dobânda e mai mica.Nu știu ce economie mai avem ca sa spunem ca leul este sau nu puternic.Se fac in continuare speculații pe curs,cineva acolo sus câștigă din asta...Oamenii de rand pierd întotdeauna...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE