2020-10-21 19:22

Gazoductul Iași- Ungheni. Zece milioane de euro din partea UE pentru extinderea proiectului la Chișinău

 |  10:05
Gazoductul Iași- Ungheni. Zece milioane de euro din partea UE pentru extinderea proiectului la Chișinău

Uniunea Europeană (UE) a acordat suma de zece milioane de euro pentru extinderea proiectului gazoductului Iași- Ungheni până la Chișinău, în vederea asigurării cu gaze naturale a capitalei, în cazul în care Rusia va sista livrare de gaze către Chișinău, anunță Ministerul Economiei.

UE va face plată către Republica Moldova în 2015, așa cum a precizat ministerul moldovean într-un comunicat de presă.

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigură legătura între oraşul românesc Iaşi (nord-est) şi cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 până la două miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Victor Ponta și Iurie Leancă au inaugurat pe 27 august gazoductul Iași-Ungheni, care va permite Chișinăului să-și reducă dependența față de gazul rusesc.

Potrivit autorităţilor române, conducta va livra iniţial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. Regiunea separatistă prorusă Transnistria, în care se află concentrată cea mai mare parte a industriei moldoveneşti, consumă la rândul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

Gazoductul se opreşte în prezent la Ungheni, un orăşel cu aproximativ 35.000 de locuitori, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmează să fie construit până la Chişinău, capitala moldoveană, în următorii doi-trei ani.

UE oferă susţinere financiară pentru reformarea întregului sector energetic al fostei republici sovietice.

Vicepremierul Andrian Candu, totodată ministu al Economiei, şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău Pirkka Tapiola urmează să anunţe miercuri, într-o conferinţă de presă, alocarea celei de a treia tranşe în cadrul "Programului Suport Bugetar pentru energie" al UE, destinat modernizării sectorului energetic moldovean.

Transferul la bugetul de stat al celei de a treia tranşe a programului, în valoare de 11,6 milioane de euro urmează să aibă loc în această toamnă, precizează ministerul.

Prin intermediul acestui program, demarat în 2011, Comisia Europeană (CE) a alocat Republicii Moldova suma de 42,6 milioane de euro atât pentru diversificare energetică şi conectarea la piaţa energetică UE, cât şi pentru promovarea eficienţei energetice şi energiei regenerabile. Programul face parte dintre cele cinci operaţiuni UE de susţinere financiară a Republicii Moldova, în valoare totală de peste 216 milioane de euro, în curs de implementare în diverse sectoare ale economiei moldoveneşti.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE