2021-07-26 22:38

Fermele de subzistenţă nu mai trebuie favorizate. Ajutoare sociale camuflate în subvenţii agricole

 |  19:17
Fermele de subzistenţă nu mai trebuie favorizate. Ajutoare sociale camuflate în subvenţii agricole

Agricultura României ar trebui să se orienteze către producţia de piaţă, nu să se concentreze pe fermele foarte mici, pe care să le susţină să mai existe. Potrivit lui Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, o astfel de abordare a Politicii Agricole Comune 2014-2020, de susţinere a fermelor mici, ar fi o „mare greşeală”; în schimb, şi acestea trebuie ajutate într-o formă oarecare, pentru că, altfel, ar genera probleme sociale.

„Facem o mare greșeală dacă încurajăm în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020 plăți suplimentare pentru fermele între 1 şi 5 hectare, pentru că acolo sunt 90% din beneficiari și din păcate acestea sunt ferme de subzistență”, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, joi, într-o conferinţă de specialitate, informează Agerpres. Potrivit acestuia, în România sunt doar 12.000 de ferme ce produc pentru piaţă, acestea utilizând 45% din terenul arabil al țării. „Sunt într-adevăr probleme sociale și nu putem să omorâm fermele mici, dar ar fi o greșeală, în opinia noastră, să încurajăm menținerea lor în această formă”, a punctat demnitarul. Acesta susţine că în noua PAC există sprijin pentru tinerii fermieri, precum şi măsuri specifice pentru ca fermele să se dezvolte ca dimensiuni economic viabile.

Acesta a precizat că speră să obțină acceptul Parlamentului European pentru acordarea de plăți mai mari pentru fermele care dețin între 5 și 30 de hectare și o plată diminuată pentru fermele între 1 și 5 hectare și peste 30 de hectare. „O altă variantă ar fi ca plafonarea să rămână la latitudinea statului membru cu flexibilitate în aplicare și atunci am putea face și plata distributivă și plafonarea”, a completat Achim Irimescu. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-09-19

In legatura cu acest articol...

Subvenţii agricole verzi

Subvenţii agricole cu orice preţ
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE