2024-04-20 06:52

Decizie în Parlament: Pragurile și TARIFELE la energie pentru români

 |  20:49
Decizie în Parlament: Pragurile și TARIFELE la energie pentru români

Parlamentarii au modificat ordonanţa privind energia și au stabilit un preț maxim, de 1,3 lei pe kilowat pentru clienții casnici. Aleșii din comisia parlamentară au menținut și prețurile mai mici pentru cei care se încadrează în 100, respectiv 255 de kilowați pe lună.

Astfel, conform Protv, parlamentarii au pus pe hârtie cele trei praguri la care se percepe tariful diferenţiat: 0,68 de lei pentru cei care au un consum mediu lunar sub 100 de kilowaţi. La fel vor plăti şi bolnavii care au acasă dispozitive medicale, familiile cu trei copii mai mici de 18 ani - sau 26 de ani în cazul în care aceştia mai sunt încă la şcoală - şi familiile monoparentale. Aceste categorii ar obţine reducerea preţului în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Clienţii care consumă lunar sub 255 de kilowaţi ar trebui să plătească 0,80 de lei/kilowat. Potrivit noilor pevederi din textul discutat de aleşi, diferenţa de kilowaţi de la 255 la 300, se va taxa cu 1,3 lei.

În cazul consumatorilor care depăşesc 300 de kilowați pe lună, aceştia vor plăti 1,3 lei pentru toată factura. Acesta este preţul plafonat decis de politicieni.

În plus, în situaţia regularizărilor, furnizorul este obligat să-i restituie clientului în cinci zile sumele încasate în plus, dacă acestea sunt mai mari de 100 de lei. Sumele sub această valoare vor fi compensate în facturile următoare.

Un leu/kilowat pentru 85% din consumul lunar ar trebui să plătească întreprinderile mici şi marii consumatori industriali, companiile de utilităţi publice, operatori din industria alimentară, dar şi instituţiile de stat, spitalele şi biserici.

Forma finală a ordonanţei ar trebui să fie votată miercuri de deputaţi, iar pentru a intra în vigoare trebuie promulgată de şeful statului. Prevederile acestui document vor fi valabile până în martie 2025.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-22



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE