2024-04-19 02:26

Daea, după negocierile cu omologul din Ucraina: „A fost o întâlnire utilă, cu un prieten şi coleg de suferinţă...”

 |  14:00
Daea, după negocierile cu omologul din Ucraina: „A fost o întâlnire utilă, cu un prieten şi coleg de suferinţă...”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, după discuţiile avute vineri cu omologul ucrainean Mikola Solski, că a fost „o întâlnire utilă, cu un prieten şi un coleg de suferinţă”, în cadrul căreia a prezentat în detaliu situaţia fermierilor români şi „care este impactul fluxului de cereale, atât pe culoarul acesta de tranzit, dar mai cu seamă prin importul de cereale şi de seminţe oleaginoase”, informează News.ro.

„În condiţiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import, ne aşteptăm să apară în România, din dorinţa de a prelua produsele din Ucraina, o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situaţie mai dificilă pentru ţară în condiţiile în care ceilalţi şi-au închis graniţele”, a subliniat Daea. El a arătat că se aşteaptă încă o decizie a Comisiei Europene, menţionând însă că au fost luate unele măsuri în ceea ce priveşte importul de cereale, precum prelevarea de probe în vamă pentru determinarea unor eventuale nereguli. Alte măsuri urmează să fie luate de celalte instituţii cu atribuţii în domeniu. „Asta nu este o scuză, ci un exemplu de implicare a ministrului Agriculturii în situaţie deosebite... Că am văzut că am devenit inamicul numărul 1, dar salvatorul situaţiei. În poziţia a doua mă aflu tot timpul, indiferent unde şi cât e de greu”, a adăugat Daea.

„O întâlnire utilă, cu un prieten şi un coleg de suferinţă, un ministru care gestionează domeniul acesta extrem de delicat într-un context extrem de sensibil, ştiindu-se ce se întâmplă în Ucraina. Întâlnirea pe care am avut-o astăzi (vineri - n.r.) a fost generată de situaţia în care ne aflăm cu toţii, atât Ucraina, care se află în conflictul armat cunoscut, cât şi ţările ce se află în proximitatea acestui conflict care produce victime umane şi economice. Cunoscându-se faptul că suntem principalul coridor de solidaritate pentru cerealele din Ucraina, pe care l-am organizat, îl întreţinem şi îl păstrăm, în respect pentru poporul ucrainean şi într-o bună regulă internaţională pe care trebuie să o respectăm întrucât se ştie foarte bine că din bazinul Mării Negre ies cantităţi de cereale care asigură hrana pe planetă. Rusia, Ucraina şi România sunt ţări fanion privind producţia de cereale şi exportul de cereale. În contextul dat, regulile normalităţii pe care le-am cunoscut cu câtva timp în urmă au dispărut, iar acum suntem obligaţi de situaţie să facem reguli noi pentru a răspunde atât la nevoile fermierilor ucraineni, cât şi la nevoile fermierilor români”, a declarat, vineri, Petre Daea, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu omologul ucrainean Mikola Solski.

„Am convenit împreună să ne punem de acord asupra câtorva aspecte pe care le putem anunţa astăzi, în aşa fel încât să putem îmbunătăţi situaţia, ştiindu-se că patru ţări au luat unilateral decizia de a opri importurile. Noi n-am făcut acest lucru pentru că am socotit necesar, pe de-o parte, să fim alături de fermieri, fermierii români, pe de altă parte să ne respectăm acordurile pe care le-am semnat, în aşa fel încât regula să rămână regulă, pentru a putea avea, pe de-o parte, consistenţă în decizii şi a atinge obiectivul pe care-l urmărim”, a susţinut Daea.

Daea a adăugat că a avut o videoconferinţă cu vicepreşedintele Comisiei Europene şi cu comisarul european pentru Agricultură, după care a anunţat că sunt în discuţie măsuri la nivelul Comisiei Europene. El a reiterat că deciziile luate de cele patru state care au suspendat importurile nu sunt legale.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-04-21



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE