2023-03-24 04:52

Cu 2.1 MILIARDE de euro profit, OMV Petrom se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate introdusă de Guvern

 |  11:21
Cu 2.1 MILIARDE de euro profit, OMV Petrom se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate introdusă de Guvern

Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom a înregistrat în 2022 un profit record de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori ai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro.

Nu numai compania, ci și statul a realizat “profituri excepționale” de pe urma activității OMV Petrom, apropiate de valoarea profitului net raportat de companie.

Valoarea plăților efectuate de companie în 2022 în contul impozitelor directe s-a ridicat la 9,7 miliarde lei, peste suma acestora din cei 6 ani precedenți și în creștere de 5 ori față de cea din 2021, de 1,88 miliarde lei, potrivit Profit.ro

Pe lângă aceste impozite directe, OMV Petrom mai achită și impozite indirecte (accize, TVA, taxe și contribuții salarii,etc) care probabil se ridică la alte 10 miliarde lei.

Cu privire la contribuţia de solidaritate, OMV Petrom a precizat : "Dacă ANAF va constata că trebuie să plătim taxa de solidaritate, o vom plăti așa cum am făcut mereu".

“Profitul net al OMV Petrom a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creșterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele și contribuțiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei”, a precizat CEO-ul Christina Verchere.

"Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susținerea tranziției energetice din România, oferind pieței soluții de energie noi și curate. Pentru 2023, investițiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022.

Neptun Deep este în centrul strategiei noastre și ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiție, planificată pentru jumătatea anului 2023", a mai precizat Christina Verchere.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE