2022-12-05 00:34

COTAR, acuzații pentru ASF: „Se subordonează intereselor asiguratorilor, este purtătorul lor de cuvânt!”

 |  09:15
COTAR, acuzații pentru ASF: „Se subordonează intereselor asiguratorilor, este purtătorul lor de cuvânt!”

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită public Autoritaţii de Supraveghere Financiară (ASF) să înceteze de urgenţă promovarea iresponsabilă, în spaţiul public, a mesajelor de tip fake-news servite de către societaţile de asigurări, se arată într-un comunicat de presă al transportatorilor.

"Observăm cu o continuă dezamăgire faptul că acest sector de autoritate din cadrul ASF, care se pretinde supraveghetorul pieţei de asigurări, în loc să semnaleze faptul că profiturile raportate de asigurători au crescut cu 200% în ultimele 12 luni, ca urmare a majorarii tarifelor RCA şi a neplăţii daunelor, preia retorica asigurătorilor, susţinând că de vină pentru creşterea continuă şi nejustificată a preţurilor ar fi unităţile reparatoare din România" precizează reprezentanţii COTAR.

Acţionând conform strategiei binecunoscute pentru întreaga ţară, adică anul şi falimentul câte unui asigurator, ASF ignoră concluziile exprimate în Raportul privind stabilitatea pieţelor financiare nebancare realizat de către organismul intenaţional numit Autoritatea Europenă de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (E.I.O.P.A) şi care indică o cu totul altă realitate.

Pentru o corectă informare a publicului, COTAR transmite informaţiile legate de piaţa de asigurări din România cuprinse în acest raport:

1. Cheltuielile administrative ale societăţilor de asigurări din România sunt cele mai ridicate din UE. În România, din 100 de lei colectaţi din RCA de la şoferii români, 56 de lei reprezintă cheltuielile administrative ale asigurătorilor, care se declară veşnic în pierdere şi achită un impozit nejustificat de mic sau nu achită impozit deloc: "Comparaţia între state, realizată pe baza datelor publicate de EIOPA (European Insurance Overview, 2021), arată că în România a fost înregistrată cea mai mare valoare mediană a ratei cheltuielilor societăţilor de asigurare, de 56% (în anul 2020)".

La polul opus, există ţări în UE unde rata cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări este de patru ori mai mică, aşa cum este cazul Luxemburgului, cu o mediană a ratei cheltuielilor de doar 14%.

2. Companiile de asigurări din România achită cel mai mic cost al despăgubirilor din Uniunea Europeană, raportat la valoarea primelor încasate din RCA, respectiv doar 37%. În acest procent intră orice formă de despăgabuire, cum ar fi vatămări corporale, bunuri non-auto, daune externe, navale, etc.

Practic, din fiecare 100 de lei încasaţi din RCA-ul plătit de şoferul român, DOAR 37 de lei reprezintă cheltuielile cu plata despăgubirilor companiilor de asigurări: "Conform raportului European Insurance Overview - 2021 publicat de EIOPA (octombrie 2021), România a înregistrat în anul 2020 cea mai mică valoare mediană a ratei daunei, calculată ca raportul dintre daunele plătite şi primele câştigate, aferentă activităţii de asigurări generale, comparativ cu celelalte state europene."

În mod firesc, în ţările care înregistrează cel mai scăzut nivel al corupţiei şi cu instituţii funcţionale, nu sunt posibile dezechilibrele care există în România, în aceste state companiile de asigurări înregistrând valori duble ale costului despăgubirilor raportat la preţul RCA. Un astfel de exemplu este Islanda unde, potrivit Raportului EIOPA, cheltuielile cu despăgubirile reprezintă 76 de lei din 100 de lei încasaţi din RCA: "La polul opus, în Islanda (76%), Franţa (70%), Olanda (62%) şi Norvegia (61%), s-au înregistrat cele mai mari valori mediane ale ratei daunei." Cifrele analizate în cadrul acestui raport sunt aferente anului 2020, adica înainte de majorarea cu 250% a tarifelor RCA care există astăzi.

"Am crezut că domnul Cristian Roşu, numit de Parlament la conducerea acestui sector de activitate din cadrul ASF, este capabil să se schimbe şi să urmărească în mod real stabilitatea pieţei, prin stoparea comportamentul ilicit al companiilor de asigurări din România. Din păcate, această instituţie se încapăţânează să ne demonstreze că, cel puţin deocamdată, ramâne purtatorul de cuvant al asigurătorilor şi cel mai energic susţinător al intereselor acestora. Amenzile aplicate de ASF sunt doar parte a unui spectacol regizat de vicepreşedintele Autorităţii, menit să inducă în eroare cetăţenii, pentru a lăsa impresia că-şi îndeplineşte atribuţiile. În realitate, amenzile aplicate asigurătorilor sunt insignifiante în raport cu sumele de bani colectate de aceştia din vânzarea de poliţe RCA, pe care toţi românii sunt obligaţi prin lege să le plătească. Spre exemplu, ultima amendă de 422.600 lei, aplicată societăţii Euroins, reprezintă echivalentul a 20 de minute de vânzări de RCA dintr-o singură zi! Având în vedere cuantumul infim al amenzii, am fi tentaţi să credem că ea a fost aplicată pentru o încălcare minoră a legii. Însă, conform celor indicate chiar de ASF, amenda a fost aplicată pentru cea mai gravă încălcare a legii care poate fi comisă de un asigurător, şi anume refuzul de a-şi constitui şi evidenţia rezervele de daună, conform legii. Cu alte cuvinte, autoritatea a constatat că Euroins nu-şi poate îndeplini cea mai importantă obligaţie care justifică existenţa sa - plata despăgubirilor - iar pentru această faptă a aplicat o amendă echivalentă a 20 de minute de încasări pentru acest asigurător. Este înfiorătoare lejeritatea cu care acest domn, numit de Parlamentul României vice-presedinte ASF, pentru supravegherea sectorului de asigurări din România, asistă la dezintegrarea pieţei de asigurări din România!", a precizat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

Aceste nereguli grave nu sunt incidente izolate, ci reprezintă o constantă în activitatea Euroins, care, potrivit susţinerilor ASF, se află sub supraveghere intensă tocmai din această cauză. ASF a primit încă din vara acestui an solicitări de informaţii oficiale din partea COTAR, la care am fost nevoiţi să facem încă două reveniri, din cauza refuzului de a furniza răspunsuri concrete şi punctuale la întrebările adresate.

Acest solicitări vizau legalitatea constituirii rezervelor de daună de către Euroins pentru dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată, adică tocmai subiectul ultimului control desfăşurat de ASF şi în urma căruia, pe lângă amenda ridicol de mică aplicată, în sarcina asigurătorului a fost stabilită obligaţia de a inventaria, până la data de 31.12.2022, dosarele de daună aflate pe rolul instanţelor de judecată având ca obiect pretenţiile formulate de terţi împotriva asigurătorului.

În acest context, ne întrebăm dacă nu cumva aceste măsuri au fost luate de membrii consiliului ASF ştiind că, la un moment dat, când nu vor mai fi în funcţii, activitatea desfăşurată de ei va face obiectul unor cercetări foarte detaliate de către organele competente.

„În contextul audierilor realizate de procurorii DNA cu privire la persoane din cadrul sectorului de asigurări din ASF, reamintim pblicului dar și Parlamentului României în a cărui subordine teoretică se află acest domn vicepresedinte, că în piața de asigurări RCA există o nouă bombă cu ceas care deține 41% din cota de piață, campioană a reclamațiilor și a litigiilor în instanță pentru neplata despăgubirilor, adică la fel cum era City Insurance acum un an!”, a mai precizat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.

Având în vedere că Euroins a fost sancţionată cu amendă în cuantum ridicol de numai 422.600 lei pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1), alin. (2), alin. (6) şi alin. (7) din Norma 38/2015 privind rezervele tehnice constituite pentru activitatea de asigurare, COTAR solicită public Sectorului de Asigurari din cadrul ASF, să comunice de la ce dată compania nu mai respectă nivelul rezervelor impus de lege şi cerinţele de capital SCR si MCR, fiind ştiut faptul că la data ultimului audit, Euroins se afla deja la pragul minim de solvabilitate de 1% - şi acela atins doar printr-o interpretare şi aplicare foarte "blândă" a legii.

Această informaţie este de interes public, mai ales că începând cu luna octombrie 2022 vânzările Euroins deja depăşesc 40% din totalul vânzărilor poliţelor RCA din piaţă, acest lucru conducând la o expunere uriaşă în conditiile în care societatea nu respectă cerinţele prevăzute de lege privind coeficientul de lichiditate şi nivelul rezervelor, arată sursa citată.

Toţi consumatorii de asigurări trebuie să cunoască dacă Euroins este în măsură să-şi îndeplinească obligaţiile de despăgubire sau dacă, sub atenta supraveghere a vice-presedintelui ASF, în mai puţin de un an de la falimentul City Insurance s-a ajuns din nou la situaţia în care poliţele emise de cel mai mare asigurător RCA din România sunt simple hârtii fără acoperire.

În contextul unor probleme atât de grave existente în piaţa RCA, credem că resursele Sectorului de Asigurari din cadrul ASF, ar fi mai bine utilizate pentru supravegherea adecvată a asigurătorilor, care încalcă legea constant şi generează zeci de mii de petiţii şi reclamaţii, în loc de a discredita activitatea industriei de reparaţii auto, care este guvernată de propria legislaţie şi care, spre deosebire de piaţa RCA, nu generează periodic adevărate situaţii de criză, cu efecte negative în cascadă asupra întregii economii naţionale, se mai arată în comunicat.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE