2024-04-19 14:20

Ce s-a întâmplat cu industria VINULUI în pandemie

 |  18:18
Ce s-a întâmplat cu industria VINULUI în pandemie

Seceta de anul trecut, dar și pandemia au afectat majoritatea sectoarelor din agricultură, dar și viticultura. Despre provocările acestei perioadei și despre cum s-au schimbat obiceiurile de consum ale românilor ne-a vorbit Bogdan Pleșoianu, managerul general al Cramei Domeniul Bogdan.

Puterea24: Cum a fost anul 2020 pentru industria viticolă din țara noastră? Au fost pierderi mari?

Bogdan Pleșoianu: Nu vă surprind dacă vă spun că a fost un an greu, nu-i așa? Anul 2020 a fost un an în care companii și industrii au fost foarte afectate de pandemie. Nu facem excepție nici noi, cei care lucrăm în viticultură. A trebuit să facem față acestei situații astfel încât să putem supravieţui. În plus, în Dobrogea a fost un an dificil și din cauza secetei. Via a suferit un stres hidric prelungit rezultând o producție inferioară cantitativ anului precedent. Adaptabilitatea şi flexibilitatea au fost elementele cheie în trecerea mai uşoară prin această criză. În ciuda anului nefavorabil, calitatea vinurilor a fost una foarte bună, am continuat sa investim și ne-am adaptat politica de marketing și de vânzări la situația existentă.

Puterea24: Dacă stăm să ne uităm la fotografiile de pe internet, de pe facebook, pare că românii au băut mai mult vin în pandemie. E o falsă impresie?

Bogdan Pleșoianu: Nu putem confirma că românii au băut mai mult vin, ci doar că și-au schimbat un pic obiceiurile de consum. Prin natura lui, românul e sociabil și deschis și a găsit soluții de distracție chiar și în pandemie. Au fost momente de bună dispoziție în care prietenii, familia, colegii au găsit motive să ciocnească un pahar cu vin, fie și doar în întâlniri online.

Puterea24: Au învățat românii să consume vin de calitate? Puțin și bun?

Bogdan Pleșoianu: Cramele au vinuri foarte bune, există diversitate, iar consumatorul este din ce în ce mai riguros și atent la detalii. Este o evoluție pe toate planurile. 

Puterea24: Cât ar trebui să coste o sticlă bună de vin? Care ar fi prețul ei corect?

Ce s-a întâmplat cu industria VINULUI în pandemie
zoom

Bogdan Pleșoianu: Nu există prețul corect, există vinuri pentru gusturi și ocazii diferite. Poate fi un vin de 15-20 de lei care să fie foarte bun și potrivit cu momentul ales, cu mâncarea pregătită, dar poate fi și un vin de 100-150 de lei pe care sa-l bei la o cină specială. Depinde mult de bugetul fiecăruia, de gust și de ocazie. 

Puterea24: Cum se dezvoltă viticultura biodinamică în România?

Bogdan Pleșoianu: Sunt bucuros să remarc astăzi o tendință pozitivă  vis-a-vis de conceptul general Bio și Biodinamic. Consumatorii percep că “bio” înseamnă respect și devin tot mai interesați, marile lanțuri de magazine s-au aplecat către zona bio derulând campanii de succes, campanii care au generat interes și, în final, achiziții care duc segmentul vinurilor bio către o mult dorită (de noi, cel puțin) normalitate. 

Biodinamica reprezintă cea mai veche mișcare “organică” în agricultură, apărută în anii 1920, când fermierii din Europa Centrală au realizat că industrializarea agriculturii a condus la soluri mai puțin sănătoase, la semințe mai puțin fertile, la recolte mai puțin hrănitoare și la propria lor sănătate – mai incertă.  Biodinamica modernă a adăugat principiilor din anii 1920 metodele verificării științifice a rezultatelor și a dezvoltat noi proceduri. Lucrăm în mod cu totul diferit de agricultura “convenţională” de azi. 

Cum ar spune consultantul nostru în biodinamică, italianul dr. agronom Leonello Anello: “Suntem istoria și viitorul agriculturii, ceea ce omul a învățat în zeci de mii de ani”.

Puterea24: De când se practică la noi?

Bogdan Pleșoianu: În România, sunt mai mulți producători care adoptă principiile biodinamice, atât în domeniul viti vinicol, cât și in alte domenii. Noi, la Domeniul Bogdan, am pornit la drum în anul 2011, când am plantat viile noastre care se întind pe 154 ha situate în Dobrogea. Apoi, au urmat călătorii de studiu în lumea fascinantă a vinului, călătării din care am învățat că secretul unui vin foarte bun îl reprezintă strugurii de foarte bună calitate. De aici și alegerea noastră de a cultiva întreaga suprafață după principiile agriculturii biodinamice. Respectul pentru viață, în toate formele ei, este baza filozofiei noastre: respect pentru Natură, pentru Pamânt, plante, animale, insecte, pentru mediul înconjurator, pentru oamenii care lucrează în fermă și, nu în ultimul rând, pentru oamenii care consumă vinurile noastre.

Puterea24: Ce înseamnă, mai exact, biodinamic? Ce e diferit față de alte vinuri?

Bogdan Pleșoianu: Să plecăm de la o scurtă definiție pe înțelesul tuturor pentru “organic” și “biologic (bio)”. Ambele cuvinte au aceeași semnificație și se referă la faptul că ingredientele produselor respective provin în mare parte din culturi / ferme biologice, unde atât procesele agricole, cât și plantele și produsele în sine, sunt certificate (de către organisme autorizate, pe baza unor criterii măsurabile) și sunt obținute fără a se folosi îngrășăminte sau pesticide chimice, iar în procesul de producție nu se folosește niciun ingredient sintetic.

Un produs organic (sau bio) nu conține coloranți, conservanți, stabilizatori de aromă sau alte astfel de ingrediente.

În ceea ce privește “biodinamic”, asta înseamnă că sunt respectate criteriile bio, dar sunt și depășite, în sensul unei rigori și mai stricte: strugurii sunt obținuți prin procedee agricole care nu au folosit, în afară de suflat de cupru de mină, natural (lucru important pentru noi), nicio substanță de sinteză. Și cu atât mai puțin substanțe modificate genetic. Într-un cuvânt, NIMIC. De asemenea, dezvoltarea vițelor și a strugurilor s-a făcut pe soluri fertilizate prin păstrarea unui echilibru biologic natural  în care coexistă o diversitate mare de plante și insecte specifice zonei și în care intervențiile umane se limitează la lucrările mecanice specifice și la plantarea anumitor specii de floră menite să asigure dezvoltarea armonioasă a ecosistemului local. 

Lucrările despre care vorbesc sunt etapizate în concordanță cu un anumit calendar care ține seama de fazele lunii, iar dacă i se pare cuiva că acesta este un aspect irelevant, îl rog să se mai gândească la influențele vizibile pe care le are Luna asupra Pământului, ca de pildă mareele: acest fenomen este cel puțin un efect observabil cu ochiul liber al influenței lunare asupra lichidelor de pe Terra, lichide care se găsesc și în plante.

Nu în ultimul rând, vinul a fost obținut din acești struguri fără utilizarea vreunei drojdii selecționate, bacterii, enzime sau a altor biotehnologii în afara celor naturale și specifice zonei, în vase care continuă dezvoltarea naturală a vinului, respectiv lemn și beton alimentar care permit microoxigenarea necesară etapelor de dezvoltare până la vinul finit.

Puterea24: Cum sperați să fie anul 2021?

Bogdan Pleșoianu: Mai bun! Cred că asta speră toată lumea… Suntem o companie care de 10 ani investește continuu, atât în producția de struguri, cât și  în cea a vinului și sperăm ca în anul 2021 să aibă loc o relaxare a situației actuale, pentru a ne putea bucura de roadele eforturilor noastre. Sunt o persoană optimistă și sper să trecem cât mai repede, cu bine, peste această situație globală, care ne-a dat planurile tuturor peste cap.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-13



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE