2024-04-25 06:53

CE a virat României prima tranșă de bani prin PNRR în valoare de 1,8 miliarde de euro

 |  14:46
CE a virat României prima tranșă de bani prin PNRR în valoare de 1,8 miliarde de euro

Comisia Europeană a anunțat joi că a virat țării noastre prima tranșă de bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre 1,8 miliarde de euro prefinanțare, reprezentând 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

Plata de prefinanțare va sprijini începerea implementării măsurilor de investiții și de reformă cuprinse în Planul de Redresare și Reziliență al României, potrivit hotnews.ro.

România ar urma să primească pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde de euro - granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro.

Comisia Europeană amintește câteva obiective din PNRR-ul României:

-  Asigurarea tranziției către o economie verde: planul României prevede investiții de 3,9 miliarde de eurro în modernizarea infrastructurii feroviare, inclusiv a căilor ferate și a materialului rulant electrificate sau cu emisii zero.

-  Sprijinirea tranziției digitale: planul prevede 1,5 miliarde de euro pentru digitalizarea administrației publice în domenii-cheie precum justiția, ocuparea forței de muncă și protecția socială, mediul, gestionarea funcției publice și dezvoltarea competențelor, achizițiile publice, securitatea cibernetică, fiscalitatea și vama, cu construirea simultană a unei infrastructuri guvernamentale securizate de tip cloud și eliberarea de cărți de identitate electronice pentru 8,5 milioane de români.

-  Consolidarea rezilienței economice și sociale: planul va sprijini un proces decizional mai bun și sustenabilitatea fiscală prin intermediul unui cadru bugetar consolidat, al unor reforme ale administrației fiscale și ale cadrului fiscal, al unei reforme a sistemului de pensii și al unui control mai bun al cheltuielilor.

PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă șase piloni:

-  tranziția verde;

-  transformarea digitală;

-  creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii;

-  coeziunea socială și teritorială;

-  sănătate, reziliență economică, socială și instituțională;

-  politici pentru noua generație.

Pe domeniul Transporturilor, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de România la Bruxelles presupune „2 reforme majore și 4 tipuri principale de investiții, iar bugetul total propus însumează 7,62 miliarde euro” - totul cu termenul limită 2026.

Pe rutier, ținta e de 434 de km noi de autostradă doar din PNRR, separat de ce va fi finanțat din clasicele fonduri europene ce vor fi la dispoziție României în continuare. Grosul investițiilor se duc în autostrăzile din Moldova - A7 și A8, iar pe feroviar ținta e modernizarea a peste 300 de kilometri de cale ferată, dar și achiziția de trenuri noi și, ca experiment, de trenuri pe hidrogen.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-12-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE