2024-04-25 18:19

Azomureș, în colaps. Combinatul OPREȘTE producția de amoniac pentru îngrășăminte

 |  22:08
Azomureș, în colaps. Combinatul OPREȘTE producția de amoniac pentru îngrășăminte

Combinatul Azomureș a anunțat miercuri, 22 iunie, suspendarea producției de amoniac, din cauza prețurilor mult prea mari la gazele naturale. Azomureș va produce îngrășăminte doar până la epuizarea stocului existent de amoniac.

Creșterea bruscă a prețului la gaze a pus pe burtă Azomureș, a transmis compania, printr-un comunicat de presă.

„În ultimele zile preţurile au urcat de la 80 Euro Mwh la 125 – 130 Euro Mwh. Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanţul de transport al gazelor şi operaţiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creştere a preţului.

În paralel, preţurile la îngrăşăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activităţi acum fiind cele de recoltare a culturilor. În aceste condiţii este evident că producţia de îngrăşăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic.

În consecinţă, Azomureş a luat decizia de a suspenda temporar producţia de amoniac (produs intermediar obţinut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrăşămintelor), instalaţia urmând a fi oprită în condiţii de siguranţă începând cu data de 23 iunie 2022″, a transmis Azomureș, potrivit News.

Producția a mai fost suspendată și în decembrie 2021 și a fost reluată în aprilie 2022.

Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Azomureş furnizează şi materii prime – uree şi melamină pentru mai multe obiective industriale din România.

Producţia anuală, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte. Aproximativ 75% din producţie este destinată fermelor româneşti.

Azomureş face parte din grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de îngrăşăminte şi cereale la nivel global.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-06-22



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE