2020-11-24 17:11

Amânarea ratelor, avantaje și riscuri

 |  12:02
Amânarea ratelor, avantaje și riscuri

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, anunță că cei care sunt nevoiţi să îşi amâne ratele o vor putea face și după perioada stării de urgență. Vor fi luate măsuri în acest sens, iar analiştii consideră că sunt binevenite. Dar avertizează că se pot ascunde și unele capcane.

Ministrul Finanțelor a precizat că termenul pentru depunerea cererilor va fi modificat.

Analiștii economici spun că, în principiu, amânarea plăţii ratelor este bună. Dar îi sfătuiesc pe cei care nu au probleme să nu folosească această facilitate. Pentru că există și riscuri.

Săptămâna viitoare, Guvernul va adopta și normele pentru aplicarea ordonanței, din care va rezulta cine poate beneficia de amânarea ratelor, adică ce înseamnă persoană afectată direct sau indirect de criza coronavirusului.

Ordonanța se aplică, dar când va ajunge în Parlament ar putea suferi modificări.

Social-democrații spun că e mai degrabă în folosul băncilor, acuzație respinsă categoric de ministrul Finanțelor.

Analiștii de la Finzoom au făcut o simulare pe două tipuri de credit și, pentru că nu avem încă normele de aplicare de la Ministerul Finanțelor, simularea se face pe două variante diferite de calcul, una în care dobânda acumulată se împarte în mod egal pe numărul de luni rămase din credit și se adaugă la rata lunară și o altă variantă în care dobânda acumulată se adaugă la soldul creditului, aplicându-se lunar dobânda la dobândă.

Să vedem ce înseamnă amânarea cu 9 luni a ratelor la un credit de nevoi personale de 48.400 de lei, adică 10 mii de euro, luat pe o perioadă de 5 ani. La o rată lunară de 1005 lei și o dobândă de 9%, la finalul perioadei suma rambursată este de 60.300 de lei.

Dobânda acumulată în cele 9 luni de amânare ar fi de aproape 3100 de lei. Dacă suma se plătește separat în următoarele 60 de luni, la rata actuală se adaugă 54 de lei, deci față de suma inițală plătim în plus 3090 de lei.

Dacă, în schimb, dobânda acumulată în cele 9 luni se adaugă la soldul inițial, rata crește cu 64 de lei, fiindcă se calculează dobândă la dobândă, iar la final, vom plăti mai mult cu 3850 de lei.

Vedem ce se întâmplă și în cazul unui credit ipotecar. La un credit de 290 de mii de lei, la o dobândă de 5%, rata lunară este de 1560 de lei. La finalul celor 30 de ani, suma rambursată este 560 de mii de lei. Din nou, vedem câtă dobândă se amuluează în 9 luni în care am amâna plata. Este vorba de 10.800 de lei. Cât vom plăti peste această sumă?

În primul caz, dacă dobânda se adaugă doar la rată, nu la sold, împărțim dobânda acumulată pe 60 de luni, rezultă că în următorii 5 ani vom avea o rată lunară cu 180 de lei mai mare.

Dacă dobânda se adaugă la soldul inițal, acesta devine de 300.800 lei și începe să se calculeze lunar dobândă la dobândă, iar rambusarea se va face în 30 de ani. Ce înseamnă acest lucru? Că vom avea o rată cu 58 de lei în plus, iar la finalul celor 30 de ani vom plăti mai mult cu aproape 21 de mii de lei.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, anunță că PSD va trece săptămâna viitoare prin Parlament o lege prin care cei care solicită o amânare a ratelor până în septembrie să nu plătească „dobânzi la dobânzi”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-03-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE