2020-12-05 03:48

Exclusiv. SERIAL.Cât de eficente sunt companiile lui Firea. La Parcuri, banii erau ținuți pe masă și cheltuielile s-au făcut fără casier

 |  13:15
Exclusiv. SERIAL.Cât de eficente sunt companiile lui Firea. La Parcuri, banii erau ținuți pe masă și cheltuielile s-au făcut fără casier

Ziarul Puterea a analizat cât de eficente sunt Companiile Municipale înființate la inițiativa primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, și care au fost declarate ilegale. Majoritatea au generat puțin profit, au probleme contabile și nu au realizat investițiile pe care și le-au propus.

Astăzi analizăm Compania Municipală de Agrement SA 

Potrivit unui audit contabil extern, mai marii de la Compania Municipală  de Agrement SA au aruncat cu banii pe fereastră, din ianuarie 2018 și până în aprilie 2019.

Concret, au cheltuit aproape 75% din buget pentru angajarea unor terți care să facă serviciile pe care ar fi trebuit să le realizeze angajații Companiei, iar instituția nu avea un casier angajat la data efectuării auditului. Mai mult, banii nu erau ținuți într-un seif sau sigilați seara. La fel și documentele, lucru foarte grav din punct de vedere legal. Motivul: banii erau practic ținuți pe masă și se putea servi cine vroia, după bunul plac.

Nici veniturile nu au fost realizate decât în proporție de 41%, iar cheltuielile legate de investiții în proporție de 39%. 

"Curtea de Apel București,  în dosarul 19404/3/2017, prin care a fost admis recursul formulat de USR, instanța Curții de Apel casand sentința atacată, iar în rejudecare a admis acțiunea reclamatilor și a anulat toate actele constitutive contestate în cauza, respectiv Hotărârile HCGMB care au stat la baza înființării companiilor la care municipalitatea este acționar majoritar, inclusiv hotărârea 102/29.03.2017 privind aprobarea înființării societății pe acțiuni Compania Municipală Agrement București. Există un risc semnificativ privind continuitatea activității societății", se specifică în documentul consultat de jurnaliștii ziarului Puterea. 

Specialiștii contabili au constat că nu au fost respectate legile în totalitate, și au recomandat mai marilor de la Companie să nu mai cumuleze funcții și să angajeze casier, că să elimine suspiciunile de fraudă. 

Companiile Municipale au fost declarate ilegal

Primăria Capitalei a pierdut al treilea proces la rând în speța companiilor municipale a căror înființare a fost declarată ilegală de instanța de judecată în noiembrie anul trecut, Curtea de Apel București respingând o nouă cerere de revizuire a respectivei sentințe înaintată de municipalitatea bucureșteană. Curtea de Apel București a decis în noiembrie anul trecut, în recurs, anularea hotărârilor CGMB de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, dintr-un total de 22 care fac parte din holdingul municipal pus pe picioare la inițiativa primarului general Gabriela Firea, admițând solicitarea în acest sens a USR și a două consiliere generale ale partidului, Roxana Wring și Ana Maria Ciceală.

Recent, municipalitatea Capitalei a pierdut un nou proces în care ceruse revizuirea. "Admite excepția inadmisibilității invocată de intimată Uniunea Salvați România. Respinge cererea de revizuire întemeiată pe art. 509 alin. 1 pct. 1 Cpc – extra petiță, că inadmisibilă. Admite excepția lipsei de interes invocată de intimată Uniunea Salvați România. Respingere cererea de revizuire întemeiată pe art. 509 alin. 1 pct.1 Cpc – minus petiță, că fiind lipsită de interes. Definitivă", se arată în mînuță ultimei decizieii a Curții de Apel București. 

Potrivit Codului de procedură civilă, revizuirea unei hotărâri judecătorești pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă s-a pronunțat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunțat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decât s-a cerut. "Am câștigat o nouă revizuire în procesul companiilor municipale. Justiția confirmă a treia oară că Gabriela Firea a înființat ilegal companiile sugativă de 600 milioane de euro, banii bucureștenilor. Îi cer primarului general să respecte legea și să desființeze de îndată aceste companii! Banii dați și patrimoniul trebuie să se întoarcă urgent la primărie. Companiile municipale trebuie desființate!", a declarat consilierul general USR Ana Maria Ciceală. 

Primăria Capitalei nu a transmis nici o reacție până în momentul publicării acestui material. Legea administrației publice locale prevede în prezent că orice decizie de Consiliu Local referitoare la patrimoniul unității administrativ teritoriale trebuie luată cu majoritate calificată, de două treimi. Însă noul Cod Administrativ, adoptat ieri de Guvern prin OUG, păstrează necesitatea majorității calificate doar pentru deciziile de înstrăinare a patrimoniului, în timp ce cele de închiriere, concesionare sau dare în administrare a patrimoniului se vor lua cu majoritate simplă. 

Această modificare legislativă ar putea salva companiile municipale bucureștene.  Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CGMB se află 4 proiecte de confirmare a unor hotărâri anterioare de înființare a unor companii municipale, dintre cele anulate în noiembrie 2018 de Curtea de Apel București pe motiv de ilegalitate. 

Este vorba de confirmarea hotărârilor CGMB de înființare a companiilor municipale Consolidări, Eco Igienizare, Iluminat Public și Parking, despre care se afirmă în documentele de fundamentare a proiectelor de confirmare că prestează servicii publice esențiale pentru bucureșteni, care trebuie conservate. În documentele citate se arată că hotărârile inițiale CGMB de înființare a companiilor municipale respective au fost invalidate de instanță din cauza unui viciu de aprobare, respectiv că urmare a faptului că nu au fost adoptate cu voturile a două treimi dintre membrii CGMB, ceea ce, în viziunea Curții de Apel, a constituit o încălcare a Legii administrației publice locale. 

"Viciul de care au fost afectate hotărârile CGMB anulate prin hotărâre definitivă a Curții de Apel se referă la lipsa majorității necesare a voturilor consilierilor ce întră în alcătuirea CGMB. Că regulă și de principiu, confirmarea utilizată în scopul acoperirii unui viciu de care un act administrativ unilateral este afectat ar trebui să îmbrace formă unei manifestări de voință care, prin manieră în care este formalizată/exteriorizată, să fie aptă să acopere/să asaneze viciul de care este afectat actul confirmat, astfel cum a fost emis inițial un asemenea act. În aceste condiții, dacă viciul este cel al lipsei majorității necesare a consilierilor membri ai CGMB, atunci actul de confirmare ar trebui adoptat cu majoritatea care nu a fost realizată la dată adoptării inițiale a actului administrativ viciat", se afirmă în documentele citate. 

Cu alte cuvinte, se consideră că, dacă CGMB va adopta cu voturile a cel puțîn două treimi dintre membrii săi hotărâri de confirmare a hotărârilor anterioare de înființare a companiilor municipale anulate de instanță, acest lucru va "rezolva" problema constatată și sancționată de judecători și va repune în legalitate companiile municipale respective.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-01-03Parerea ta...

CETATEAN
03 Ian 2020

Atunci toate birourile serviciile primariilor trebuiesc desfintate . Ramin cite un salarit . Deci in primaria mare ramin 20 , 30 insi . Ceilanti dati afara , nefacind nimic si nu justifica activitatea
JANA
03 Ian 2020

Aceste companii au fost infiintate ptr. a se evita ANAP si Curtea de conturi. Conducerea acestora este altacuita din simpatii politice. Profesionalismul acestora = 0
SABOTAJ
04 Ian 2020

Ii numara floci lui limba lata . A nationalizat primaria si lea dat plocon uyilajele primariei . Peste tot in tara sa facut la fel . Vinde yerenul fostului depou Victoria . O firma de publicitate repara Tranvaie . Intrun depou inchiriat de la STB
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE