2021-04-20 19:44

Șeful termoficării din Botoșani și firma Elsaco Electronic SRL, urmăriți penal de DNA. Ce acuzații le aduc procurorii

 |  13:41
Șeful termoficării din Botoșani și firma Elsaco Electronic SRL, urmăriți penal de DNA. Ce acuzații le aduc procurorii

Mai multe persoane din conducerea firmei de termoficare din Botoşani, inclusiv directorul general, sunt urmărite penal de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu, fiind suspectate că au încheiat un contract de mentenanţă cu o firmă, ELSACO ELECTRONIC SRL, care nu era autorizată să presteze astfel de activităţi. În cauză, s-a produs un prejudiciu de peste 2,3 milioane de lei, informează News.ro.

Potrivit DNA, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de mai mulţi inculpaţi, între care persoane din conducerea societăţii de termoficare a municipiului Botoşani - Modern Calor SA, societate cu capital integral de stat.

Astfel, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu, Florin Sandu, director general, Ion Diaconu, la data faptei director tehnic şi împuternicit al directorului general al Modern Calor SA şi Denisa Paula Agapie, director economic al societăţii.

De asemenea, sunt cercetaţi pentru complicitate la abuz în serviciu Claudiu Mihai Ursache, şef serviciu financiar contabil şi Cristian Pufelea, şef atelier exploatare furnizare dispecerat.

În acelaşi dosar este cercetată firma ELSACO ELECTRONIC SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu, şi doi reprezentanţi ai acesteia.

Potrivit DNA, în 19 iunie 2013, între Modern Calor SA (societatea de termoficare din municipiul Botoşani) şi o asociere de firme al cărei lider era Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanţă a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare).

”Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi la un preţ supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat şi de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al Modern Calor SA Botoşani. Întrucât asocierea reprezentată de Elsaco Electronic SRL nu avea posibilităţile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanţă respective la un preţ mai mic faţă de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanţă era aceeaşi care furnizase modulele de cogenerare şi care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activităţi de service pe teritoriul României”, anunţă DNA.

Facturi de 1,15 milioane lei, fără TVA

De asemenea, în perioada 21 iunie - 15 octombrie 2013, Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către Sandu Florin, Diaconu Ion şi Agapie Denisia-Paula, deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului).

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit şi Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv şi Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în patrimoniul Modern Calor în sumă de 2.364.449 lei, sumă care reprezintă în acelaşi timp un folos necuvenit pentru asocierea de firme al cărei lider era Elsaco Electronic SRL.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile şi asupra unor părţi sociale ce aparţin inculpaţilor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2017-12-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE