2020-10-29 21:34

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Ion Radu, acuzat că girează huzurul managerial și sindical de la Fabrica de Arme Cugir

 |  23:34
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Ion Radu, acuzat că girează huzurul managerial și sindical de la Fabrica de Arme Cugir

PUTEREA a semnalat de mai multe ori faptul că Fabrica de Arme Cugir (FAC), filiala a Companiei Naționale ROMARM SA, a devenit moșia liderului sindical Ioan Neagu, care, în ultimul an, a fost ajutat să-și protejeze afacerile și influența asupra celor peste 900 de angajați, de către directorul general impus de PSD Alba, Nicolae Mihăilesc.

Mai nou, tandemul Neagu - Mihăilesc și-a găsit la Ministerul Economiei un protector cu greutate în persoana secretarului de stat susținut de PSD Alba, Ion Radu, fost director general la Uzina Mecanică Orăștie. Accidentul de acum câteva săptămânii în urma căruia o femeie și-a pierdut viața a tensionat și mai mult atmosfera de la FAC. Practic, la ora actuală, Fabrica de Arme Cugir stă pe un butoi de pulbere ca urmare a sictirului afișat față de angajați de tripleta Neagu - Mihăilesc - Radu, și, potrivit informațiilor noastre, în perioada următoare vor avea loc mai multe acțiuni de protest împotriva acestora.

 

Record trist: trei accidente de muncă într-un an

 

Prin intermediul unei scrisorii deschise adresate noului ministru al Economiei, Niculae Bădălău, cei peste 400 de angajați de la FAC care au demisionat din sindicatul „Apărarea”, păstorit de Ioan Neagu, îi "mulțumesc" secretarului de stat Ion Radu pentru că s-a deplasat imediat la Cugir după accidentul de muncă pentru „a-l susține pe directorul general Nicolae Mihăilesc, nepermițându-i acestuia să-și dea demisia”. “În decurs de doar un an de zile, în timpul mandatului de director general al domnului Nicolae Mihăilesc, la Fabrica de Arme Cugir au avut loc trei accidente de muncă, din care unul a dus la decesul unei persoane, iar în urma celorlalți au rămas două persoane mutilate. După cele trei accidente din acest an, o persoană a fost spitalizată la Cugir, ulterior fiind trimisă, pe propria cheltuială, la un spital din Timișoara pentru efectuarea unui transplant de piele. Aceste trei accidente care au avut loc de când Nicolae Mihăilesc este director general reprezintă un adevărat record nedorit pentru Fabrica de Arme Cugir, de la înființarea societății și până în prezent. „Solidaritatea" directorului general cu angajații societății și „compasiunea" pe care a exprimat-o față de angajata decedată în accidentul de muncă din 12 noiembrie a fost sub forma: „Cine a pus-o să se întoarcă după geantă?", se menționează în scrisoarea deschisă a angajaților de la FAC. Trebuie subliniat faptul că la începutul lunii octombrie, angajații Fabricii de Arme Cugir au protestat atât împotriva directorului general Nicolae Mihăilesc, dar mai ales a liderilor sindicali Ioan Neagu și Ioan Radu. Ulterior, în urma protestului, mai mulți lideri de sindicat, în frunte cu Ioan Neagu, alături de persoane din conducerea administrativă a societății au trecut la amenințări, în special față de liderii protestatarilor. 

 

Amenințări și discriminări salariale

 

“Angajatii demisionari din sindicatul "Apărarea" sunt amenințați și șantajați inclusiv de persoane din conducerea executivă a societății, adică de directorii executivi, sub mai multe forme cum ar fi "ai grijă că vin negocieri salariale..." sau "ai grijă că eu te-am pus pe funcție/eu ți-am dat postul respectiv...". De asemenea, sunt discriminați în raport cu ceilalți colegi de muncă, încă membrii ai sindicatului "Apărarea", prin faptul că acestora din urmă deja le-au fost acordate unele majorări salariale (de la care demisionarii din sindicat au fost excluși) contrar prevederilor Contractului Colectiv de Muncă care, la art. 2, stipulează foarte clar “Prevederile prezentului Contract Colectiv de Muncă se aplică obligatoriu tuturor salariaților, indiferent de data angajării sau de afilierea lor la organizația sindicală", susțin angajații demisionați din sindicatul “Apărarea”.

 

Fabrica de Arme Cugir decontează cheltuielile firmei controlate de liderul sindical

 

Salariații de la FAC au remarcat faptul că “există totuși în societate persoane care beneficiază de condiții de muncă, la standarde ridicate, dar din cotizația sindicală” iar “liderul de sindicat, Ioan Neagu, și-a creat condiții deosebite de muncă, beneficiind de un autoturism luxos, confortabil, ultradotat, marca Hunday”; De asemenea, “mai beneficiază de condiții speciale în societate și celebra firmă Prototip SRL Cugir, protejată de conducerea FAC datorită faptului că are ca actionar, cu 25% din acțiuni, membrii ai familiei liderului de sindicat Ioan Neagu, deși firma are datorii neachitate către Fabrica de Arme Cugir de peste 1.300.000 lei”. “Această firmă beneficiază în continuare de sprijinul directorului general Nicolae Mihăilesc și, implicit, și de sprijinul secretarului de stat Ion Radu, în sensul în care, în loc să fie evacuată din incinta Fabricii de Arme, este lăsată să funcționeze cu energie electrică achitată de FAC către furnizorul de energie electrică. Doar în ultimele 4 luni, FAC a achitat energie electrică pentru Prototip de aproximativ 20.000 lei, bani ce nu vor mai fi încasați niciodată de la această firmă. De asemenea, peste 60.000 lei, reprezentând chirie pentru ultimele 4 luni în care a funcționat firma familiei Neagu în incinta Fabricii de Arme, vor deveni în scurt timp executări silite ale firmei Prototip, fără nicio șansă de a mai fi încasata datoria de peste 1.300.000 de lei”.

  

Regii plantațiilor private 

 

În scrisoarea angajaților de la FAC, către ministrul Economiei, se mai precizează și unele aspecte controversate care-l vizează direct pe liderul sindical Ioan Neagu. “Liderul de sindicat Ioan Neagu, fostul vicepreședinte sindical Ioan Radu, cât și directorul general Nicolae Mihăilesc, sunt regi pe plantațiile de la proprietățile private pe care le dețin în localitatea Șibot, Ceru Băcăinți, respectiv Romoșel, unde de treburile gospodărești (agricole, construcții, etc), degradante pentru asemenea personalități, se ocupă, în timpul programului de lucru, cu utilaje și scule aflate pe inventarul Fabricii de Arme Cugir, angajați ai FAC care, este adevărat, beneficiază de mici avantaje în raport cu ceilalți colegi ai lor (salariale, promovări, etc)”. Practic, angajații de la FAC susțin că huzurul tandemului Neagu-Mihăilesc este susținut și întreținut de către secretarul de stat Ion Radu.    


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-11-27

Mai multe imagini:
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Ion Radu, acuzat că girează huzurul managerial și sindical de la Fabrica de Arme Cugir
zoom
Parerea ta...

NELUTU
28 Noi 2018

Liderul sindical....adica distrugatorul de speranta si hartuitorul sef al angajatilor si mai ales a angajatelor
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE