2024-07-21 19:06

Şase români REȚINUȚI în Turcia, după MOARTEA medicul român Sorin Lucian Puia

 |  14:04
Şase români REȚINUȚI  în Turcia, după MOARTEA medicul român Sorin Lucian Puia

Şase români sunt reţinuţi în Turcia de mai bine de două săptămâni după moartea cunoscutului medic român Sorin Lucian Puia de la Maternitatea Giuleşti. Medicul, soţul actriţei Dana Dogaru, a murit în condiţii suspecte pentru autorităţile din Turcia, iar până la finalizarea anchetei, cei şase români au interdicţia de a părăsi ţara. Printre aceştia se numără managerul şi directorul medical al unui spital din Bucureşti, un regizor şi producător de filme, dar şi oameni de afaceri.

Doctorul Sorin Lucian Puia avea 76 de ani şi plecase în vacanţă cu şase prieteni din România, undeva pe Marea Egee, în apele teritoriale ale Turciei.

Închiriaseră un iaht, însă pe 30 septembrie 2022, medicul Sorin Lucian Puia a murit. Potrivit unor surse, acesta ar fi suferit un nefericit accident. Doctorul ar fi căzut din pat şi s-a lovit atât de tare încât ar fi rămas inconştient pe podeaua iahtului.

Doi dintre prietenii cu care era pe ambarcaţiune, medici şi ei la Maternitatea Giuleşti, au încercat zeci de minute să îl resusciteze, însă nu au reuşit şi au sunat la urgenţe. Căpitanul iahtului a acostat în cel mai apropiat port, iar Poliţia a deschis o anchetă.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, într-un răspuns oficial, decesul doctorului Puia: "Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Izmir, a fost notificat telefonic, la data de 30 septembrie 2022, cu privire la decesul unui cetăţean român aflat pe o ambarcaţiune situată în apropierea insulei Yellice, localitatea Ayvalik, Republica Turcia. În dialogul cu reprezentantul oficiului consular, cetăţeanul român care a semnalat decesul a solicitat informaţii cu privire la demersurile care trebuie întreprinse în astfel de situaţii şi a precizat că va notifica familia persoanei decedate".

Până la sosirea poliţiştilor turci, căpitanul vasului s-a speriat şi a fugit. Românii au fost duşi cu duba la audieri, iar cadavrul medicului a fost transportat la Medicina Legală.

După efectuarea autopsiei, trupul a fost repatriat în România, iar pe 5 octombrie a fost înmormântat la Târgu Mureş. Cei şase prieteni cu care se afla în vacanţă nu s-au putut întoarce acasă.

Aceştia sunt şi acum blocaţi în Turcia, iar asupra lor planează suspiciuni de omor.

"Autorităţile turce au comunicat Consulatului General al României la Izmir că au dispus măsura interzicerii părăsirii localităţii până la încheierea anchetei pentru şase cetăţeni români care se aflau la bordul ambarcaţiunii la momentul producerii decesului. În acest context, reprezentanţii oficiului consular au transmis cetăţenilor români o listă cu avocaţi specializaţi în vederea asigurării reprezentării legale în relaţia cu autorităţile judiciare turce şi pentru a obţine ridicarea interdicţiei de a părăsi localitatea", a mai explicat MAE în comunicatul oficial.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-10-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE