2021-04-20 20:20

ROMÂNIA, tot mai MICĂ. Cum se PIERD anual sute de hectare de TEREN din teritoriul NAȚIONAL

 |  17:33
ROMÂNIA, tot mai MICĂ. Cum se PIERD anual sute de hectare de TEREN din teritoriul NAȚIONAL

România pierde anual sute de hectare de teren ca urmare a eroziunii malului drept al râului Prut. Viiturile succesive care s-au format pe cursul apei au "rupt" din malul românesc, diminuând semnificativ suprafeţele agricole, lizierele, păşunile sau chiar fâşiile de frontier, informează Agerpres.

Numai în acest an, în judeţul Botoşani, apele au afectat malurile Prutului pe o lungime de 4.000 de metri liniari de pe raza comunelor Suharău, Hudeşti şi Păltiniş, dar şi pe raza oraşului Darabani. Pe fondul lipsei îndiguirilor, viiturile rup malurile de pământ, făcând ca albia apei să se majoreze considerabil. Primarul comunei Hudeşti, Viorel Atomei, susţine că în ultimii ani fenomenele s-au accentuat, iar suprafeţele pierdute sub ape sunt foarte mari. "La viitura din iulie avem vreo cinci hectare înghiţite de Prut. În funcţie de numărul de viituri, într-un an poţi să pierzi şi zece hectare. Ceea ce este clar este că se pierde din teritoriul ţării şi din teritoriul comunei. Soluţia este consolidarea malurilor', a afirmat primarul din Hudeşti.

El susţine că ultimele consolidări ale malului Prutului s-au făcut înainte de 1990, însă acestea au fost rupte de ape şi, mai multe decât atât, au devenit parte a teritoriului ucrainean, ca urmare a faptului că râul şi-a modificat albia. Datele privind eroziunea malului drept al Prutului sunt cuprinse şi într-un raport întocmit de Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani.

Potrivit estimărilor specialiştilor, costurile de consolidare a malului Prutului se ridică la peste 20 de milioane de lei, bani care ar trebui alocaţi de la bugetul de stat. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-08-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE