2021-08-01 10:46

România achiziţionează 12 avioane de vânătoare F-16 din Portugalia

 |  14:37
România achiziţionează 12 avioane de vânătoare F-16 din Portugalia

Douăsprezece avioane F-16 vor ajunge în ţară în cursul anului 2016 şi vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române, după ce guvernul României şi cel al Portugaliei au semnat contractul de achiziţie al acestor aparate, care fac parte din excedentul flotei militare portugheze.

„După finalizarea negocierilor de ordin tehnic şi financiar, contractul de achiziţie a fost semnat după obţinerea autorizaţiei de transfer din partea americană. Acest tip de autorizare, acordată de Congresul SUA, este obligatorie, înainte de încheierea oricărui contract”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), dat , vineri, publicităţii.

Avioanele vor fi modernizate în perioada următoare, motoarele lor vor intra în reparaţii capitale şi 9 piloţi români, alături de 75 de tehnicieni vor fi pregătiţi în Portugalia pentru a le putea opera. Proiectul de lege pentru achiziţionarea aeronavelor a fost aprobat de guvern în luna iunie, iar costul lor total este de peste 600 de milioane de euro. Statul român a plătit o primă tranşă pentru aceste avioane, de 100 de milioane de euro.

„Sosirea în România a primelor aeronave este planificată în cursul anului 2016, urmând ca până la finalul anului 2017 să se realizeze capacitatea operaţională necesară serviciului de luptă, pe baza contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze şi a contractelor succesive care urmează a fi încheiate cu Guvernul SUA. România va utiliza aceste avioane pentru întărirea securităţii spaţiului aerian naţional şi creşterea nivelului de interoperabilitate cu forţele NATO”, se mai arată în comunicatul MApN. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE